Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paus utanför Svedala. Möt dem i klippet, fem unga Lundabor som vandrar längs en rutt bestämd av fredagens lokala SVT-nyheter. Foto: Hans Larsson/SVT

Nyhetssändningen bestämde vännernas vandring genom Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Idén är förstås lysande, att lägga upp färdplanen efter SVT:s nyhetssändningar.

Möt tonåringarna från Lund som helgvandrar med fredagens Lokala Nyheter Skåne som ledstjärna.

– En ganska trevlig sändning, vi har fått vandra en hel del längs kusten, summerar Albin Christensson.

De storslagna havsvyerna känns visserligen avlägsna just där och då, när han och fyra kompisar från TVM i Lund stövlar fram i snögloppet utanför Svedala.

– Vi började igår kväll i Ystad. Närmast kommer Malmö och sen drar vi vidare mot Helsingborg, förklarar Emil Pettersson, som tycks fungera lite som truppens organisatör och kartläsare.

Tolvmilavandring

Den minnesgode känner förstås igen orterna från fredagskvällens 18.33-sändning över Skåne. Målet nu är att försöka binda samman alla tre till fots under loppet av helgen, en hygglig utmaning på sisådär tolv mil.

– Huvudsaken är att få komma ut och gå med mina vänner, det är skönt att komma bort ett tag. Och det är i vart fall bättre väder nu än igår, säger Nanna Ising.

Fotnot: TVM står för ”tre vildmarksmål” – skogen, vattnet och fjällen – och är en ungdomverksamhet i Friluftsfrämjandets regi.

Se klippet och möt entusiasterna Emil, Nanna, Albin, Viktor och Didrik – på vandring i verklighetens skånska nyhetslandskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.