Foto: TT/Arkiv

Nytt besked – Trelleborgs gynmottagning blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen rapporterade medier i Skåne om att gynekologmottagningen i Trelleborg skulle stänga ner i sommar. Men så kommer det inte att bli. Styrande politiker försäkrade senare under dagen att verksamheten ska fortsätta som vanligt.

På måndagens förmiddag besökte SVT Nyheter Skåne gynekologmottagningen i Trelleborg, där de anställda nyligen fick beskedet att de ska omplaceras till andra arbetsplatser.

Stängningen motiverades med att de hyrläkare som behövs för att driva verksamheten är för dyra i drift, något som går i linje med den styrande politiska majoritetens uttalade ambition – att hyrläkarna snart ska vara borta från skånsk sjukvård.

Men under eftermiddagen kom motsatt besked från Socialdemokraterna i Region Skåne. Gynmottagningen i Trelleborg ska bli kvar. Det var fel av tjänstemännen att besluta om avveckling.

– Det gjordes en felbedömning, Jag har gett i uppdrag till regiondirektören att lösa den här frågan så att mottagningen kan bli kvar, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

Motiverad detaljstyrning

Han säger att beslutet helt och hållet fattats av en kedja tjänstemän, och aldrig varit förankrat i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Och att ingen inom Socialdemokraterna sagt ja till att mottagningen ska läggas ned.

– I alla fall inte som jag känner till, säger Henrik Fritzon.

Måndagen börjar med att hälften av Trelleborgs befolkning får veta att en viktig del av deras sjukvård försvinner från stan, och personalen har fått besked om omplacering. Senare på eftermiddagen gäller alltså detta inte längre?

– Det är naturligtvis alltid bättre att göra rätt från början, men jag tror det är viktigare för kvinnorna i Trelleborg att få veta att deras gynekologmottagningen blir kvar.

Ska det här tolkas som att du tycker att tjänstemännen inte riktigt vet vad de håller på med?

– De gör generellt bra bedömningar. Och vi kan inte ha politiska beslut som styr alla detaljer. Även om det var motiverat i just det här fallet.

Hyrläkarna blir kvar tills vidare

Henrik Fritzon tycker sig inte se några skäl till att förtydliga ramarna för den politiska ambitionen att hyrläkarna ska bort.

– Självklart har vi hellre fastanställd personal. Men om man i ett övergångsskede behöver ha hyrpersonal måste i vissa fall acceptera det, är beskedet till verksamheterna.

Du är inte rädd för att tjänstemän inom regionen är på gång att avveckla fler verksamheter utan att det är politiskt förankrat?

– Det kan man naturligtvis aldrig vara helt säker på. Vi är en väldigt stor organisation, säger Henrik Fritzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.