I dag togs beslutet om startbesked för det nya badhuset på Näsby i Kristianstad. Foto: Illustration: We Group

Klartecken för Kristianstads nya badhus

Publicerad

I dag beslutade kommunfullmäktige att ge startbesked för det nya badhuset i Kristianstad. Det är en investering värd över en halv miljard kronor.M och KD kritiska.

Det över 50 år gamla Tivolibadet i centrala Kristianstad har börjat att förfalla. Därför vill politikerna investera i en helt ny anläggning, placerad i stadsdelen Näsby nära högskolan. Totalt 510 miljoner kronor beräknas kostnaden till.

– Det ska vara ett badhus för alla elever som ska lära sig att simma, för vanligt folk som vill motionera, för barnfamiljer och för alla de föreningar som har verksamhet i nuvarande badhuset, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd.

Flera år av politisk debatt

I dag togs beslutet att ge startbesked. Det innebär att byggnationen kan inledas efter flera år av politisk debatt. Peab har tidigare fått beslut om att få bygga anläggningen. En ny detaljplan för området har också godkänts.

– Det känns skönt att vi kommit så långt att vi snart kan sätta spaden i marken, även om det har varit många diskussioner längs vägen. För en enskild byggnad är det den största investering vi gjort, säger kommunalrådet Anders Tell (S)

Badhuset ska bland annat innehålla ett flertal bassänger för bad och lek, en träningsbassäng med tio banor, relaxavdelning och kafé. Både innehållet och placeringen har varit diskuterad under flera år.

M och KD vill ha badhuset närmare centrum

Moderaterna och Kristdemokraterna var de enda partierna som röstade emot startbeskedet, de vill ha ett badhus närmare stadskärnan.

– Tillgängligheten är den viktigaste parametern. Vi vill ha badhuset nära centrum och kollektivtrafiken. Därför säger vi nej till startbeskedet. Vi tycker också att priset är för högt, att man borde vänta några år med att bygga, säger Peter Johansson (M).

– Badhuset ska ligga cirka 1,5 kilometer från centrum och det går att ta sig dit med bussar. För de som argumenterat emot placeringen har det låtit som att det skulle ligga på andra sidan jorden. Det har gjorts flera utredningar som visar att denna placeringen är bäst, säger Anders Tell (S).

Hela anläggningen ska stå klar under andra kvartalet år 2022 och beräknas då ta emot cirka 400 000 besökare årligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer