Nytt hopp för parkinsonpatienter

Publicerad

Fem parkinsonsjuka patienter kommer efter nyår att behandlas med tranpslantation av hjärnceller vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Det är de första transplantationerna i sitt slag i Europa på över tio år efter rapporter från USA om svåra biverkningar i början på 2000-talet. Men de studierna har kritiserats och ett forskarteam i Europa har fått klartecken att starta nya försök för att utröna om cellterapin kan vara en framtida behandling trots allt.

Metoden utvecklades i Lund och 1987 transplanterades den första patienten . Hittills har 18 personer i Sverige transplanterats, omkring 350 i världen. Hos svenska patienter har en tredjedel fått en markant symptomlindring över lång tid utan att ta mediciner, men två tredjedelar har små effekter eller inga alls. I den nya studien hoppas man kunna öka andelen som får bestående effekter.

Det handlar om att reparera människans nervsystem. Vid parkinsons sjukdom dör de celler som tillverkar signalsubstansen dopamin och genom att transplantera in dopaminceller från aborterade foster hoppas man kunna hjälpa patienterna.

Genom att ha hårdgranskat de amerikanska studierna har forskargruppen nu optimerat tekniken och patienturvalet. Man hoppas också kunna ersätta mänskliga fosterceller med stamceller i framtiden.

I sverige finns omkring 20.000 personer med parkinson. Det finns ingen bot, men bra behandlingar och mediciner. Men de är inte varaktiga och därför hoppas forskarna att detta kan vara en framkomlig väg, även för andra neurlogiska sjukdomar. I Europastudien Transeuro, kommer i en första fas 20 patienter att opereras på två olika sjukhus i Europa. I Lund startar man med fem patienter i början av 2013.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.