Hussam Alkoblawi, partiledare för Nya koalitionssamlingen. Foto: Kenneth Sundin

Nytt parti i Malmö satsar på integration

Uppdaterad
Publicerad

Nya koalitionssamlingen ställer upp i höstens val i Malmö. Partiet är grundat av personer med utländsk bakgrund men vill inte betecknas som ett invandrarparti.
– Vi vänder oss till alla och vi har en svensk flagga i vår logga, säger partiledaren Hussam Alkoblawi.

Integrationsfrågan står högst på dagordningen för nystartade Nya koalitionssamlingen, som hoppas ta mandat i Malmös kommunfullmäktige i höst.

I partiets vision ingår att socialtjänsten ska ingripa tidigt för att förebygga familjekonflikter som kan uppstå till följd av bristande kunskaper om Sverige, att nyanlända ska delta i informationscirklar och att samhället ska förhindra etniskt segregerade bostadsområden.

”Tar för lång tid”

När SVT besöker partilokalen i Malmö är det gott om folk där och lokalen är smyckad med ballonger och partimaterial. Partimedlemmen Suzan Rashid tycker att integrationen av nyanlända tar för lång tid.

– Jag smälte in väldigt snabbt när jag började i årskurs sex. Då fanns inga förberedelseklasser och jag lärde mig språket på tre månader. Nu kan det ta flera år för nyanlända barn, säger Suzan Rashid.

Varför driver ni inte de här frågorna i de partier som redan finns?

– Jag har testat tidigare och jag kände att jag måste avstå från många egna principer för att kunna vara med andra partier, säger partiledaren Hussam Alkoblawi.

Räknar med stort stöd

Han uppger att Nya koalitionssamlingen har fått 650 medlemmar runt om i landet på bara en månad, men det är inte aktuellt för partiet att ställa upp i valen till riksdagen och regionfullmäktige, enbart i kommunalvalet.

Det krävs tre procent av rösterna för att ta sig in i kommunfullmäktige. I Malmö innebär det att partiet behöver drygt 5 500 röster.

Även om Nya koalitionssamlingen inte vill betraktas som ett invandrarparti, räknar Hussam Alkoblawi med att partiet till en början kommer att få flest röster från personer med utländsk bakgrund.

Valdeltagande är lägre bland personer med utländsk bakgrund, men partiet försöker mobilisera väljare. Medlemsansökan är textad både på svenska och arabiska.

– Vi arbetar hårt på att uppmana folk att rösta, säger Hussam Alkoblawi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer