• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län. Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. Läs mer

Foto: TT

Madsens dna kan jämföras med olösta svenska mordfall

Under november kommer svenska och danska dna-databaser att börja jämföras mot varandra för att kunna knyta samman olösta mordfall. Även den mordmisstänkte Peter Madsens dna kommer att jämföras med olösta skånska mordfall.

– Det gör att vi kan söka spårträffar som vi inte får träff på i vår nationella bas, säger Bo Lundqvist som är chef för kalla fall hos polisen i region syd till SVT Nyheter Skåne.

Bo Lundqvist säger att den svenska polisen inte har några särskilda misstankar mot Peter Madsen i nuläget och att man inte aktivt kommer att ta hans dna för att jämföra det mot svenska brottsoffer.

Jämförelsen kommer snarare att ske automatiskt i samma stund som det svenska och det danska systemet kopplas samman.

120 ouppklarade mord

Att de svenska och danska systemen börjar jämföras med varandra är en del i den så kallade Prüm-konventionen, där länder samarbetar genom att dela med sig av bland annat dna- och fingeravtrycksregister.

– Säg att någon dansk medborgare eller någon som vistas i Danmark har varit i Sverige och begått ett brott och lämnat en dna-träff. När vi då går in i det avtalet kommer spåret automatiskt att köras mot det danska registret, säger Bo Lundqvist.

När en träff upptäcks får den svenska polisen inte direkt reda på allt om personen som matchas med brottsoffret. Träffen kommer istället att dyka upp som ett ärendenummer som används i kontakten med polisen i det andra landet.

I södra Sverige finns det ungefär 120 ouppklarade mord.

TV4 var först med att rapportera om nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet