En man kämpar sig fram till busshållplatsen utmed riksväg 19 i snödrevet mellan Maglehem och Degeberga söder om Kristianstad på skärtorsdagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Nytt snöoväder väntar Sydsverige

Publicerad

Efter en smått kaotisk skärtorsdag i södra Sverige, med mycket snö och hård vind, väntas ett nytt oväder dra in under natten mot påskdagen.
– Det kan komma någon decimeter snö, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Under torsdagen föll det drygt en halv decimeter snö på flera håll i Skåne, Blekinge och i delar av Småland. Tillsammans med starka vindar ställde det till det i trafiken för många. Och mer snö väntas.

– Natten mot påskdagen har vi ett system som drar sig in söder ifrån. Och under dagen väntas en del snöfall med en del blöta inslag i Skåne, men även Blekinge och längre inåt land mot Kronobergs och Kalmar län, säger Marcus Sjöstedt.

Upp emot en decimeter

Störst mängder väntas komma på Österlen och runt Kalmar.

– Det är inte omöjligt att det rör sig om en decimeter, eller till och med mer än så.

Natten mot annandag påsk letar sig snöfallet vidare norrut och som prognosen visar nu kommer det att dra in över Östergötland och östra Svealand, för att sedan leta sig vidare norrut.

Annandagen är tillsammans med skärtorsdagen påskens stora resdagar. Inför storhelgen har Trafikverket gått ut med en allmän varning om försiktighet, bland annat genom att uppmana bilister att vänta med att byta ut vinterdäcken till efter påsk.

– Vi är förberedda och redo med de resurser vi förfogar över: halkbekämpning och plogning. Vi går inte ut med någon särskild varning, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Drar vidare norrut

Väderprognosen framåt är något osäker, men snöovädret kan dra uppåt i landet efter påsk. Men i övrigt kommer de norra delarna av landet få en relativt lugn påskhelg vädermässigt. En hel del sol är till och med att vänta. Temperaturen väntas ligga runt nollan och leta sig uppåt under nästa vecka. En hel del av snön kommer troligtvis att smälta undan.

– Men vi får vänta lite ytterligare på den ordentliga vårvärmen, säger Marcus Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer