Den planerade ön kallas än så länge för Lynetteholmen. Foto: By og Havn

Nytt storprojekt – regeringen vill bygga en ny ö i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Danska regeringen vill bygga en hamntunnel och en helt ny ö för bland annat bostäder för 35 000 personer. Ön ska ligga i Öresund mellan Refshaleøen och Nordhavn. Det presenterades idag på en presskonferens.

Presskonferensen som startade klockan tio på fredagsförmiddagen och sändes av flera danska medier.

– Den nya ön ska bland annat minska bristen på bostäder i Köpenhamn, säger statsministern, Lars Løkke Rasmussen.

Han menar att ön ska heta Lynetteholmen och den ska byggas med jord som är över från andra projekt. Bygget kommer att ta tid – kanske 50 år. I planerna ingår också en hamntunnel.

På visionsskisserna över området finns bland annat en lång sandstrand i skyddat läge in mot Köpenhamn. Foto: By og Havn

Förutom fler bostäder ska den nya ön lösa trafikproblem i staden.

– Idag måste förarna köra till Köpenhamns centrum för att komma öster om staden, och det är inte särskilt lämpligt, säger Lars Løkke Rasmussen.

– Det här är ett visionärt framtidsprojekt som kommer att förändra Köpenhamns karta, säger överborgmästaren Frank Jensen.

Tanken är att ön ska vara omgiven av vatten, stränder och grönområden. Ön ska också kunna skydda Köpenhamn från översvämningar.

Den planerade ön ligger mellan Refshaleön och Nordhamnen. Foto: By og Havn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.