Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefana Hoti (MP), Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) presenterade kommunledningens budgetförslag för Malmö stad 2024. Foto: Knut Bonde

Trots budgethål – Malmö stad höjer inte skatten

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stads kommunledning har presenterat sin budget för 2024. Trots ekonomisk osäkerhet i Sverige och världen, menar kommunledningen med S+L och MP ändå att det finns pengar att satsa, då intäkterna ökat mer än förväntat. Inga skattehöjningar väntas heller för medborgarna.

– Vi lägger fram en budget som vi känner är ansvarstagande med de förutsättningar vi känner till, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsen ordförande på en presskonferens.

Hör kommunstyrelsens ordförande berätta mer i klippet.

Malmö stad beskriver att arbetslösheten minskat i kommunen över en längre period. Dessutom har antalet hushåll som behövt försörjningsstöd minskat under året.

– Vi lever i en tuff ekonomisk situation i hela landet men vi har byggt upp en stabil ekonomi i Malmö stad, säger kommunalrådet Roko Kursar (L).

Stark inflyttning

Enligt Malmö stad har det gjorts stora överskott i många år, som nu planeras att användas nästa år i en resultatsutjämningsreserv – om det ekonomiska läget fortsatt är sämre.

– Vi har en stark inflyttning och fler klarar sin försörjning. Skatteintäkterna under året är högre än vad vi trodde, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

325 miljoner saknas

Trots detta saknas det 325 miljoner kronor i budgeten.

– Det är pengar som vi kan lägga ut, trots att vi inte har intäkterna i år. Det kan vi göra för att vi haft många år av stora överskott. Där är regelverket så att vi kan underfinansiera, säger Stjernfeldt Jammeh.

Vissa effektiviseringar görs i de olika nämnderna, däribland i tekniska nämnden. Istället görs prioriterar i väldfärden däribland funktionsstödsnämnden, som får den enskilt största budgetramökningen.

Budgeten för 2024 klubbas i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.