Det är inte ovanligt att konflikterna bakom skjutningar har en mer personlig karaktär enligt polisen. Foto: TT

Polismästaren: ”Ofta rör det sig om att någon har blivit kränkt”

Uppdaterad
Publicerad

Många Malmöbor har lämnat blommor och tänt ljus på mordplatsen där tre män dog. Människor är oroliga och chockade över skottlossningen mitt i stan, på öppen gata, i fullt dagsljus. Men polisen tror inte att det tar slut där, utan tror att det kan komma hämndaktioner från andra kriminella efter dödsskjutning.

Malmö har runt 200 kriminella, varav ett tjugotal är tungt kriminella, som polisen har koll på. De tre personer som dödades och de tre som skadades vid skottlossningen i måndags tillhör alla den gruppen, enligt polisen.

– Många tror att det är narkotika eller vapenhandel som ligger bakom sådant här, men ofta rör det sig om att någon har blivit kränkt, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Han berättar att en flickvän kan göra slut med någon och sedan bli ihop med någon annan. Eller att en liten knuff på ett dansställe kan urarta och sluta i en allvarlig händelse.

Många malmöbor har lämnat blommor och tänt ljus på mordplatsen. Foto: Ylva Esping

Hämnd bland gängen

Nu tror polisen att det finns risk för vedergällning och att det kan komma fler skjutningar för att utkräva hämnd. Stefan Sintéus vill inte bekräfta att det var automatvapen som avlossades i måndags men menar att, om det var det, så tar det den här typen av händelse till en helt annat dimension.

– De här gängen är löst sammansatta som inte kallar sig något eller har några affärer ihop, utan bara bildar nätverk.

Han berättar att polisen har två strategier för att bekämpa brottsligheten. Dels sitter flera frihetsberövade med långa fängelsestraff och plockas bort från arenan. Dels jobbar de brottsförebyggande ute bland de här gängen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i centrala Malmö

Mer i ämnet