”När han släpps är han en fri man”, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i Skåne. Foto: TT

Snart släpps gryningspyromanen fri

Uppdaterad
Publicerad

Den 3 april kommer gryningspyromanen att släppas fri efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff.

Få spaningsarbeten har varit så intensiva som den som resulterade i gripandet av den så kallade gryningspyromanen. Mannen dömdes till åtta års fängelse för att ha anlagt bränder i ett bostadshus i Ystad den 2 december 2010. Han har tidigare varit dömd för grov mordbrand i Dalarna.

Den tredje april i år kommer han att släppas fri från Salbergaanstalten.

– När han släpps är han en fri man. Med det rättsliga klimat vi har, så har han då betalat sin skuld till samhället, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i Skåne.

Konsulterade FBI

Författaren David Widlund kom först i kontakt med bränderna genom sitt arbete som brandingenjör och brandutredare. Nu är han medförfattare till boken Gryningspyromanen. I arbetet med boken hade David Widlund kontakt med FBI-experten Dian L. Williams som har mångårig erfarenhet av pyromaner.

– Hon berättar att dessa människor börjar med mindre brott och eskalerar sedan. Hämningarna minskar och de blir mer benägna att ge efter för begäret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer