Flera renoveringar i Hörby har blivit betydligt dyrare än planerat. Foto: Bernard Mikulic

Oklara kostnader stoppar renoveringar i Hörby

Publicerad

Hörby kommun har stoppat två renoveringsprojekt sedan det framkommit att det funnits obetalda räkningar och miljonbeställningar på arbete långt över budget. Den ansvarige projektledaren har fått lämna sitt uppdrag medan utredning pågår.

En lokal på Vallgatan som kommunen hyr, skulle renoveras och handikappanpassas för budgeterat 900 000 kronor men i förra veckan upptäcktes obetalda räkningar. Det ska också ha gjorts beställningar på mer arbete som uppgår till 6,1 miljoner kronor.

– Vi har stoppat fortsatt arbete och den ansvarige tjänstemannen har fått gå hem tills utredningen är klar, säger Susanne Meijer(S) kommunstyrelsens ordförande i Hörby.

Räkningarna ska nu vara betalda men hur mycket det handlar om vet inte Susanne Meijer.

Ny förskola

Även ett annat arbete, Gullregnsgsgården som ägs av kommunen och som ska bli en ny förskola, är med i granskningen. Här har man haft en budget på 1,5 miljoner kronor som hittills har hållit men renoveringen kommer att bli mycket dyrare och är enligt Susanne Meijer felbudgeterad från starten.

Båda affärerna utreds nu av samhällsbyggnadsförvaltningen, ekonomichefen och HR- avdelningen.

Varför kan inte Susanne Meijer svara på.

– Jag har inte alla siffrorna på bordet men det pågår en utredning som ska presenteras för kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdag, säger Susanne Meijer.

Är tjänstemannen misstänkt för något?

– Nej det det finns inga misstankar och det utredningen bland annat har att ta reda på är hur hen skött de här projekten. Det finns andra projekt som personen arbetat med och som hanterats bra, säger hon.

Samhällsbyggnadschef Åsa Ratcovich vill inte kommentera ärendet.

– Det pågår en utredning och vi har inte alla detaljer ännu, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hörby

Mer i ämnet