Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stranden i Åhus rensas från tång för att göra en eventuell oljesanering lättare. Foto: Hans Larsson

Oljan från grundstötta fartyget på väg mot skånska kusten

Uppdaterad
Publicerad

Nu hotar oljan från det grundstötta fartyget i Hanöbukten också Skåne. Tång på stränderna vid Åhus forslas bort för att underlätta en sanering.

Totalt har 14 000 liter olja från färjan Marco Polo tagits upp sedan grundstötningen den 22 oktober, meddelar Kustbevakningen.

Men nu har oljan sjunkit ner under vattenytan vilket gör det svårare att se den, även från luften. Då blir också saneringsarbetet mer besvärligt.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Stranden röjs från tång

Samtidigt är det klart att oljan är på väg mot stränderna vid Åhus. Därför röjer nu Räddningstjänsten och Kristianstad kommun undan all tång för att det ska bli lättare att sanera och minimera skadorna.

– Det svåraste scenariot är att oljan lägger sig där vi inte kommer åt att rensa den, säger Henrik Wester, kommunikatör på tekniska förvaltningen i Kristianstads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet