• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Ubåten lyftes i land i Frihamnen på lördagen efter bärgningen söder om Dragör. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Omfattande sökinsats efter försvunna svenska journalisten

Efter över tre dygn saknas fortfarande den svenska journalist som anmälts försvunnen. En omfattande sökningsinsats efter den saknade svenska journalisten pågick under söndagen med både sonarutrustning och dykare. Svenska försvaret har tillåtit att ett danskt flygplan får söka i svenskt luftrum.
– Det är självklart att vi direkt godkänner det, säger Kristina Åstrand Bohman, kommunikatör vid svenska försvarsmakten.

Dansk polis leder sökinsatsen med hjälp från bland annat försvaret som bistår sökhjälp från luften och dykexpertis.

Söker även i svenskt luftrum

Flyg- och sjöräddningen i Göteborg fick en förfrågan på söndagen från danska försvaret om att få söka i svenskt luftrum, som svenska försvaret sedan godkände.

– Det är självklart att vi direkt godkänner det eftersom det handlar om en räddningsinsats, säger Kristina Åstrand Bohman, kommunikatör vid svenska försvarsmakten.

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsfallet i Danmark

Den stora sökinsatsen utgår från båten Hvidsten som befinner sig söder om vrakplatsen. Enligt Ekstra bladet blir ett stort område kring positionen genomsökt av dykare.

Ubåten saknar lokaliseringssystem

Enligt försvaret var ubåten inte utrustad med ett så kallat AIS-system som gör det möjligt att identifiera båten och följa dess rörelser från andra fartyg, vilket försvårade sökarbetet som pågick under torsdag kväll och natt. När ubåten anmäldes saknad natten till fredag sökte försvaret efter ubåten, och kunde lokalisera den först klockan 10.30 på fredagsförmiddagen.

Eftersökningsarbetet påverkas dock inte av att ubåten saknade AIS-system.

– Hur båten har färdats går att spåra i efterhand genom radaranläggningar där alla ekon syns, säger Kristian på Sjö- och flygräddningen i Göteborg.

Den danska flyg- och sjöräddningen bekräftar att det inte påverkar det pågående sökarbetet.

Danska polisens kriminaltekniker i tornet på ubåten Nautilus vid den tekniska undersökningen som under söndagen genomförs på en industritomt i Nordhamnen i Köpenhamn dit farkosten transporterats (teknikerna fick hjälp av brandkårens stegbil för att komma ombord). Foto: Johan Nilsson/TT

Hoppas hitta kvinnan vid liv

Vid en pressträff på söndagsförmiddagen meddelade dansk polis att de inte hittat någon kropp i ubåten. Polisen säger att de hoppas på att hitta kvinnan vid liv, men förbereder sig på att hon inte är det. Kvinnans familj har informerats om att ingen kropp påträffats i båten.

– Vi letar självklart fortfarande i vattnet, säger Jens Möller vid Köpenhamnspolisen.

Polisen söker efter kvinnan på land, i vattnet, med hundar och från luften. Jens Möller vid Köpenhamnspolisen säger att de i nuläget ser ubåten som en möjlig brottsplats.

Återupptas på måndag morgon

Sökinsatsen avslutades för dagen vid åttatiden på söndagskvällen och återupptogs på måndags morgon.

LÄS MER: Familjen: Det är med stor bestörtning vi har tagit emot beskedet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet