Det ser ut att kunna bli jordgubbar och potatis till midsommar trots en kall vår. Foto: Arkivbild

Optimism för grödorna trots kylig vår

Publicerad

Efter en kylslagen vår med temperaturer under nollan är både Hushållningssällskapet och LRF trots allt optimistiska inför skörden av sommarens grödor i både Skåne, Blekinge och Småland. Och någon oro för att jordgubbarna och färskpotatisen ska utebli på midsommarbordet finns inte.

Den kalla våren har inneburit ovanligt många frostnätter för lantbrukarna runt om i Skåne, Blekinge och Småland. Många lantbrukare har fått lägga extra krut på att hålla värmen under fiberdukarna på odlingarna i schack, bland annat genom att täcka jordgubbstunnlarna under en längre tid än vanligt och med extra fiberdukar.

– Det har varit lite extra känsligt på grund av kylan, berättar Thilda Håkansson som är bärrådgivare på Hushållningssällskapet i Borgeby i Skåne.

– Det är svårt att säga exakt hur mycket det har påverkat, men det vi har varit oroliga för är ju att grödorna, exempelvis jordgubbarna, blir frostskadade. Då dör både ståndarna och pistillerna, det kan bli otroliga skador och då uteblir skörden.

Lättnad över tidig kyla

För att undvika just frostskador har man varit noggrann med att frostskyddsbevattna. När det bildas ett islager ovanpå fiberduken där jordgubbarna växer håller värmen sig konstant undertill och hindrar is från att ta sig in och angripa grödorna. Det ser dock ljust ut för både potatis- och jordgubbsskörden trots att temperaturen runt omkring Kristianstad där mycket av odlingarna sker, inte sällan varit nere på minus sju grader under våren.

Lättnaden är stor över att kylan kom tidigt.

– Vi är glada att kylan kom så pass tidigt ändå, säger Thilda Håkansson. En köldknäpp i maj när det börjat blomma ordentligt är ju värre.

Många lantbrukare har fått lägga extra krut på att hålla värmen för att grödorna inte ska bli frostskadade. Foto: AP/TT

Ingen oro i Småland

Även Frans Johnsson på Hushållningssällskapet i Kalmar ser optimistiskt på årets skörd av spannmål, sparris och potatis. Då det var ovanligt varmt i mars månad hann odlingen komma igång i Kronoberg men har i princip stått stilla fram till nu på grund av kylan.

– Mycket av potatisen är ju inte satt ännu, däremot kommer nog majsen som vi satt i april kanske något senare i år på grund av vädret, säger Frans Johnsson.

– Men överlag är vi inte oroliga, sådana här väderomslag är normalt och det finns inte så mycket man kan göra, säger Frans Johnsson.

Man är dock överens om att det optimala klimatet för att grödorna ska växa i jämn takt är en gradvis ökning i temperatur kombinerat med sol och regn. Inte heller en för tidigt intågande sommarvärme är önskvärt, då skörden tenderar att blomma ut för snabbt och bli kortvarig.

Höstrapsen kan ha tagit skada

Bilden delas också av Fredrik Persson på LRF:s kommungrupp i Blekinge.

– Det återstår ju att se hur det blir, men det är ingenting som kommit upp ännu. Allt är inte heller satt, säger Fredrik Persson.

Vilka typer av grödor är mest känsliga för kalla temperaturer?

– Det är ju grönsaker som är mest känsligt, men det är inte mycket man kan göra åt kylan mer än att täcka med fiberdukar och liknande. Och än är det långt kvar till skörd. Möjligtvis är det så att höstrapsen kan ha tagit skada, säger Fredrik Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.