Det behövs fler undersköterskor till vården i Skåne, visar Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos. Foto: Bertil Ericson / TT

Optimism på Skånes arbetsmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten ökar något i Skåne nästa år samtidigt som det är brist på kompetens i vissa yrken. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för Skånes arbetsmarknad 2018 som presenterades på onsdagen.

Fortfarande är det brist på framförallt lärare och sjuksköterskor. Men även yrken som inte kräver högskoleutbildning som undersköterskor och lastbilschaufförer har brist på arbetskraft. 

– Kompetensförsörjningen är ett grundläggande problem som kräver en långsiktig strategi. Tillsammans med kommunerna måste vi till exempel bli bättre på att motivera och vägleda ungdomar att söka yrkesförberedande linjer på gymnasiet, säger Sofie Carlsson biträdande marknadschef för Arbetsförmedlingen i Skåne.

– Vi måste uppmuntra ungdomar att börja någonstans. Man har inte bara en karriär idag som man hade förr. Bara för att du går en utbildning så behöver du inte jobba med det hela ditt liv.

Tusentals nya jobb

Prognosen för arbetsmarknaden bygger på intervjuer med 1.200 privata och offentliga arbetsgivare i länet. Trots kompetensbrist i vissa branscher visar intervjuerna att näringslivet inte har varit så här optimistiskt sedan 2007. 

– Vi har en stark hemmamarknad. Hushållen köper mycket och investerar mycket, så det är hushållen som står för motorn i vår ekonomi just nu, säger Sofie Carlsson.

Enligt prognosen blir det 8800 nya jobb i Skåne 2018. Jobben kommer i de flesta branscher men framför allt inom privat tjänstesektor och offentliga verksamheter. När befolkningen växer ökar trycket på skola, vård och omsorg som behöver anställa fler. Även bygg väntas gå bra.

Samtidigt beräknas arbetslösheten vara fortsatt hög. 63.400 personer väntas vara arbetslösa fjärde kvartalet 2018 vilket motsvarar 9,9 procent. Orsaken är att Skånes befolkning växer kraftigt och fler behöver jobb. Men eftersom efterfrågan på arbetskraft är hög ökar inte arbetslösheten nämnvärt utan håller sig på ungefär samma nivå som under 2017.

Bristyrken 2018:

• Lärare (för- och grundskola)

• Speciallärare och specialpedagoger

• Undersköterskor

• Lastbilsförare

• Industriyrken (mekaniker, CNC, elektriker m fl)

• Sjuksköterskor (grundutbildade och specialiserade, barnmorskor)

• Mjukvaru- och systemutvecklare

• Byggarbetare (plåtslagare och VVS)

• Civilingenjörer

• Kockar

• SFI-lärare

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.