Bland fångsten finns närmare 9 kilometer fiskegarn, med en totalvikt på 2600 kilo. Foto: Ulf Stahre

Öresund rensat från mängder av förlorade fiskeredskap

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har Havs- och vattenmyndigheten finansierat över femtio dagars draggningar av Öresund. Tusentals fiskegarn, hundratals kroklinor och upp emot hundra kilo pilkar finns bland skräpfynden.

– Det har varit en gedigen insats. Vi har verkligen gjort så gott vi kunnat och är stolta över det resultat vi fått. Dessutom har det varit väldigt fint att samarbeta med ledningsgruppen på Havs- och vattenmyndigheten, säger Ulf Stahre, skeppare på fartyget LL 486 Falken.

”Gamla synder”

Under 55 arbetsdagar på mellan 9 och 13 timmar har Ulf Stahre tillsammans med en kollega draggat Öresunds havsbotten på skräp. De har bärgat 200 meter kroklinor, 18 tinor och burar, ett enormt lastnät, många hundra meter fiskelinor och uppåt 100 kilo pilkar, de flesta av bly.

Dessutom har de dragit upp närmare 9 kilometer fiskegarn med en totalvikt på 2 600 kilo.

– Det har inte varit så mycket fisk i näten som tur är. Väldigt många av näten har stått i sjön i många, många år. Vi räknar med att 50 procent av näten har varit i sjön i mellan 20 och 40 år, så det är mycket gamla synder, säger Ulf Stahre.

Foto: Ulf Stahre

Fiskegarnen är farliga för havsbeståndet eftersom näten ”spökfiskar”, alltså fortsätter att fånga och döda fisk och skaldjur där de ligger och skräpar på havsbotten.

– Och så står de och avverkar mikroplaster, så det är väldigt viktigt att de kommer upp, säger Ulf Stahre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.