• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Bron ska målas ute över vattnet med hjälp av specialtillverkad utrustning. Foto: Johan Nilsson / TT

Öresundsbron ska målas om – tar 13 år och kostar 400 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Öresundbron ska målas om för första gången sedan den invigdes år 2000. En dansk firma har fått uppdraget att måla om bron, som är över åtta kilometer lång. Arbetet väntas ta 13 år.

När Öresundsbron målades för första gången gjordes det inomhus och på land innan den placerades i sundet. I höst inleds ommålningen av bron, som kommer ske under helt andra omständigheter.

– Vi har utvecklat speciella plattformar som påminner om vanliga byggställningar. De kommer hänga från kanten från vägbanan så att vi kan komma åt stålkonstruktionens utsida, säger Johan Nord, projektledare vid Øresundsbro Konsortiet.

Totalt kommer tre flyttbara plattformar att hänga från sidan av bron.

– Arbetet är jätteomfattande. Vi måste flytta ställningar och tvätta stålkonstruktion innan vi målar, så det är väldigt mycket arbete runtom.

”Vi har ett säkerhetstänk”

Alldeles i närheten av målarnas arbetsplats finns järnvägens kontaktledning och tåg som passerar i höga hastigheter. Dessutom kan väderförhållanden ställa till det för dem som ska måla om. Men enligt Johan Nord kommer det inte vara några problem.

-  Ställningarna är klädda i tyg som gör att de tål vind och vatten. Och vi har ett säkerhetstänk där vi ser till att de som arbetar inte kommer i kontakt med området där tågen går, säger Johan Nord.

Fyra år per sida

Den första plattformen väntas stå klar under sensommaren och i höst inleds målningen. Fram till hösten 2021 väntas målningen av den halva södra sidan pågå.

– Vi räknar att södra sidan tar total fyra år. Sen går vi över och kör samma sak på den norra delen i ytterligare fyra år. Undersidan på bron sparar vi till sist, säger Johan Nord.

Målningsprojektet väntas vara färdigt 2032. Då kommer omkring 300.000 kvadratmeter har fått ett nytt färglager. Totalt kommer det att kosta 300 miljoner danska kronor, motsvarande 420 miljoner svenska kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer