Foto: SVT

Öresunds grunda bottnar fylls igen när städerna växer

Uppdaterad
Publicerad

När städerna växer på båda sidor Öresund torrläggs grunda havsbottnar. I Malmö behöver hamnen mark och i Köpenhamn vill man bygga en konstgjord halvö.

Kustfiskarna utanför Malmö, och länsstyrelsen, är kritiska. 

Utanför Malmös hamnområde brukar de sex Lommafiskarna hitta plattfisk och stenbit. Vattnet är grunt och på sandbotten växer ålgräset.

Nu är de oroliga att fisket och vattnet kommer att försämras om Malmö får lov att torrlägga ett 24 hektar stort vattenområde i norra hamnen. Ett område lika stort som 33 fotbollsplaner, har länsstyrelsen räknat ut.

– Det är ett bra fiskevatten och lekområde för de yngre fiskarna att växa upp i, säger Ingemar Andersson som fiskat här i 30 år.

”Det är en balansgång”

Men Malmö växer och hamnen tvingas flytta norrut och behöver mer mark . Jordbruksmarken är klassad som värdefull  och får man inte ta av. Det säger Olle Anderberg som är projektledare på stadsutvecklingsavdelningen i Malmö.

Det som kommer att ske i hamnområdet ger en miljövinst, när man kan lossa och lasta gods på en samlad yta, menar han.

– Det är en balansgång men städer och regioner måste också få växa, säger Olle Anderberg.

Historiska utfyllnader

Enligt Länsstyrelsen i Skånes siffror har Öresund på svensk sida fyllts ut med mer än 24 kvadratkilometer i modern tid. Det är motsvarande drygt tre Ven.

Även på danska sidan sker utfyllnader – Köpenhamn vill torrlägga 2,8 kvadratkilometer för att bygga bostäder och en vall mot stormflod och höjda havsnivåer med 80 miljoner ton jordmassor. Lynetteholm heter halvön.

Kritik mot mer utfyllnad

Länsstyrelsen i Skåne, som sedan förra året har ett regeringsuppdrag att utreda förutsättningarna för ett marint områdesskydd i Öresund, är remissinstans och kritiska till mer utfyllnad. De vill att både Malmö och Köpenhamn utreder andra alternativ – så kallade nollalternativ.

– Vi har föreslagit Malmö att försöka hitta andra möjligheter inom hamnområdet för att kunna utnyttja området mer effektivt, säger Carl Lindqvist, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Förhandlingar fortsätter i mark-och miljödomstolen till hösten. I Danmark började riksdagspartierna i onsdags att diskutera frågan om Lynetteholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet