Bland annat på Pepparholm ska skyddsvallar uppföras. Arkivbild. Foto: Johan Dernelius

Ny miljonsatsning för att skydda Öresundsbron mot stormflod

Uppdaterad
Publicerad

Öresundsbron ska rustas mot stigande havsnivåer. I en ny satsning avsätts motsvarande 85,7 miljoner svenska kronor till ett stormflodsprogram.

”Risken att en stormflod översvämmar tunneln är mycket liten, men om det inträffar får det enorma konsekvenser. Vi satsar därför på ett omfattande stormflodsprogram för att stärka skyddet av förbindelsen mot den nästintill osannolika stormfloden”, säger anläggningsdirektör Bengt Hergart i ett pressmeddelande från Öresundsbron.

Skyddsvallar och murar

De kommande sex åren kommer skydd bland annat i form av skyddsvallar och murar att uppföras både på den konstgjorda ön Pepparholm, som är en del av Öresundsförbindelsen, och på Kastrup halvö.

Orsaken är att risken för kraftiga översvämningar i Öresund i dag bedöms som större än vad man trodde då Öresundsförbindelsen byggdes. Ambitionen är att förbindelsen ska vara skyddad mot en stormflod som statistiskt sett bara inträffar var tiotusende år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.