Id-kontroller på Kastrup 2016. Foto: Emil Langvad/TT

Regeringen vill införa nya id-kontroller – Öresundspendlare påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Den ökande strömmen av flyktingar från Ukraina gör nu att regeringen vill ha möjlighet att återinföra id-kontroller vid landets gränser från och med den 8 april.

– Vi måste kunna säkerställa ordning och reda och det är viktigt att regeringen har de verktyg som krävs för att på ett ordnat sätt ta emot de som kommer till Sverige, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

I samband med flyktingkrisen 2015, införde Sverige tillfälliga id-kontroller för resenärer som kom med färja, buss eller tåg från Danmark. Den lagen har upphört att gälla och nu lämnar därför infrastrukturdepartementet ett förslag om en ny tillfällig lag på remiss.

– Regeringen har förståelse för att ett återinförande av id-kontroller påverkar den enskilda resenären och pendlaren. Det är därför viktigt att de inte används i större omfattning och under en längre tid än vad som är nödvändigt, säger Tomas Eneroth.

Tillfällig lag i max tre år

Lagen skulle ge regeringen möjlighet att ”vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet införa id-kontroller vid resor med bussar, tåg och passagerarfartyg till Sverige från utlandet, i syfte att upprätthålla lag och ordning eller skydda den nationella säkerheten”.

Lagen föreslås vara tidsbegränsad i tre år och träda i kraft den 8 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.