Michael Andersson och Aayman Ali pendlar till Danmark. Foto: SVT

Inte populärt med längre restid bland pendlarna

Uppdaterad
Publicerad

Det var många pendlare på stationen i Hyllie som suckade på torsdagsmorgonen när de väntade på Öresundståget. Anledningen var regeringens beslut att id-kontrollerna ska förlängas ytterligare tre månader.

Beslutet fattades under onsdagen vid ett extrainsatt regeringssammanträde. Michael Andersson pendlar dagligen till sitt arbete på flygplatsen i Kastrup. Han suckar och konstaterar:

– Det är bara Sverige som gör på det här viset och förlänger sina kontroller.

Mycket längre pendlingstid

Aayman Ali bor i Sverige och studerar i Köpenhamn. Hon är irriterad över att hennes pendlingstid blivit längre men reflekterar också över vad som kan vara bra med kontrollerna.

– Det är ganska irriterande för mig. Jag reser varje morgon med tåget och måste ha passet med mig. Om tåget är sent kan jag missa min buss och det tar mycket längre tid att komma hem, säger hon.

Aaymans föräldrar arbetar på varsin sida av sundet. Hennes syster går i skola i Sverige och hon själv i Danmark. Pendlingen är jobbig, tycker hon.

På frågan vad gräns- och id-kontrollerna betyder för de som vill söka asyl i Sverige säger hon:

– Det är naturligtvis svårare för dem att komma hit men kontrollerna är trots allt här för säkerhets skull och bättre att vi känner oss trygga än att det händer saker som det som skett på andra ställen i Europa.

Kontroller mitt på bron

Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen sa på onsdagen att han har förståelse för beslutet men tillade att han och Stefan Löfven har haft samtal om hur man skulle kunna göra kontrollerna mindre hindrande för pendlarna och utbytet i Öresund. Svensk polis ska få kliva på tåg i Kastrup och utföra gränskontroller på väg till Hyllie. Det väntas den danska regeringen fatta beslut om inom kort. Det uppger en källa med god insyn i frågan.

Gränskontrollerna ska enligt förslaget utföras när tåget har passerat nationsgränsen mitt på bron.

Det var den 4 januari som id-kontroller infördes för personer som ska resa med buss-, båt- eller färjetrafik från Danmark till Sverige. Onsdagens besked innebär att kontrollerna förlängs till februari nästa år.

Den tillfälliga inre gränskontroll, som polisen genomför på flera platser i Sverige, gäller fram till den 11 november. Regeringen väntas inom de närmsta dagarna fatta beslut om även den kontrollen ska förlängas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet