Nicolae Meres är hemlös och brukar besöka Crossroads stödcenter flera gånger i veckan. Foto: Thomas Nilsson

Svårt för hemlösa i coronatider: ”Jag får ingen annan information”

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att tvätta händerna och tillgången till information om coronaviruset är bristande för Malmös hemlösa.

Crossroads stödcenter är en av få platser där fattiga och hemlösa EU-migranter kan få stöd i virustider.

Crossroads i Malmö ger stöd och råd till EU-medborgare som lever i fattigdom och hemlöshet. Under coronakrisen har Crossroads, som drivs av Skåne Stadsmission, varit en av få platser dit målgruppen har kunnat vända sig för att få information om viruset.  

– Jag går till biblioteket efter att vi slutar här. Då pratar jag med vänner om coronaläget. Jag får ingen annan information. Bara här och från biblioteket, säger Nicolae Meres som besöker Crossroads nästan varje dag. 

Coronavirus i Skåne

Platschef: ”Mycket rädsla”

Stödcentrets platschef Maria Kratz Larsen beskriver att deras besökare känner oro över coronaviruset.  

– Det är väldigt mycket nervositet och rädsla och det har vi försökt att möta. Alla som kommer hit får handsprit i handen och vi informerar om vad som gäller angående handhygien och att man ska hålla ett visst avstånd.

Hälften har lämnat landet

Sedan coronaviruset bröt ut har antalet besökare på Crossroads nästan halverats. Många har valt att resa till Rumänien eftersom de är rädda för att fastna i Sverige om striktare restriktioner införs.  

– Många har rest tillbaka till sitt hemland i oron att de kan bli strandsatta här utan sina familjer och sina barn. De här personerna kan inte sätta sig själva i karantän – de är ju utsatta på ett annat sätt, säger Maria Kratz Larsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet