”Det är ett lugn före stormen”, säger Ingrid Ohlson, sjuksköterska på akutmottagningen i Malmö om det ovanligt låga söktrycket. Foto: SVT

Lugnt på akuten i väntan på ett coronautbrott

Uppdaterad
Publicerad

Betydligt färre patienter än vanligt besöker Skånes akutmottagningar just nu. Men det mesta tyder på att lugnet är tillfälligt.

– Det är som att gå och vänta på att något ska explodera, säger Ingrid Ohlson, sjuksköterska på akutmottagningen i Malmö.

I mars till mitten av april gjordes cirka 35 000 akutbesök på Skånes akuttmottagningar jämfört med cirka 94 000 under samma period förra året.

– Vi har ju vetat om att det inte kommer att fortsätta vara så här och att söktrycket kommer att öka. Det är ett lugn före stormen, säger Ingrid Ohlson, sjuksköterska på akutmottagningen i Malmö.

Coronapandemin

Ingrid Ohlsons kollega Annie Wendel tror att det finns flera orsaker till att färre personer uppsöker akutmottagningarna.

– Jag tror att människor inte vågat söka sig till akutmottagningen för att de är rädda för att bli smittade och för att komma hit. Det stora tältet vid ingången kan säkert vara lite läskigt.

Fördel mot andra länder

Ingrid Ohlson tror att akutmottagningarna i Sverige har haft en viss fördel i jämförelse med andra länder i världen.

– Vi har kunnat förbereda oss på ett coronautbrott då vi inte har haft samma explosiva utveckling av antalet smittade. Därför har vi hunnit anpassa sjukhusen för att kunna ta emot fler covidpatienter om antalet insjuknade snabbt skulle öka.

Fler isoleringsrum

Vanligtvis har akutmottagningen i Malmö tre isoleringsrum, men de har nu utökats med ytterligare femton som står och väntar på att nyttjas.

– Just på akuten är vi ganska vana vid att arbeta i ett klimat där vi inte riktigt vet vad nästa timme eller nästa minut innebär i antal patienter och vårdtyngd. Men det här är något helt nytt som vi aldrig arbetat med förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet