Christofer Björk är ordförande för fackförbundet ST i Skåne. Foto: SVT

Arbetsförmedlingens anställda i Skåne: ”Ovissheten kvarstår”

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen kom beskedet att Arbetsförmedlingens omdaning skjuts upp ett år. För anställda i Skåne innebär beskedet en fortsatt ovisshet.

Efter att regeringen fått hård kritik från oppositionen meddelade de idag att reformen skjuts upp ett år. I Skåne har många redan blivit uppsagda, och sagt upp sig själva. För de som är kvar är det fortfarande osäkert efter dagens besked.

– Vi har levt i osäkerheten i ett år, och även om dagens besked är positivt så kvarstår ovissheten, säger Christofer Björk, ordförande för fackförbundet ST i Skåne.

Enligt facket vet man ännu inte om det kommer att bli någon konsekvens för de uppsagda, men menar att det kan påverka de som är kvar.

– Om man går i tankarna att säga upp sig så kanske man väntar lite med det nu efter beskedet, säger Christofer Björk.

Nyrekryterar i region syd

Arbetsförmedlingen själva vet ännu inte vad beskedet innebär på lokal nivå, men är positiva till att få mer tid. På grund av uppsägningar är personalbristen så stor att de börjat nyrekrytera.

– Vi i region syd behöver rekrytera, vi har haft en del uppsägningar men det är också många som valt att säga upp sig – så vi rekryterar i dagsläget, säger Sofie Carlsson, regionchef för Arbetsförmedlingen i södra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.