Konstnären Pall Solnes uppskattar att en tredjedel av hans årsinkomst härrör från försäljningen under konstrundan. Foto: Gunilla Fritze

Konstrundan på Österlen ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Många evenemang ställs nu in med tanke på coronasmittan. Och på tisdagskvällen beslöt även styrelsen för konstrundan på Österlen att göra samma sak.

I fredags tog styrelsen för konstrundan ett beslut att tills vidare fortsätta att jobba mot att evenemanget ska bli av.

– Men det var inget definitivt beslut, läget ändras hela tiden, sa då Felicia Tolentino, verksamhetsledare på Tjörnedala konsthall och som är med i konstrundans styrelse.

Coronaviruset och kulturen

Nytt beslut fattades

De ansvariga för konstrundan ser allvarligt på situationen och har fortlöpande inhämtat information för att kunna ta ställning. Och på tisdagskvällen kom beslutet – det blir ingen konstrunda under påsk i år.

Tråkigt att ställa in

– Det är så klart sorgligt att behöva ställa in något som man har planerat för i åtta månader. En tidning till evenemanget är redan klar och runt omkring på Österlen står konstnärer redo, säger Felicia Tolentino.

Viktig inkomstkälla

Konstrundan är en viktig inkomstkälla för många konstnärer. En stor del av årets försäljning sker just under konstrundan.

Pall Solnes, konstnär i Tomelilla, uppskattar att en tredjedel av hans årsinkomst härrör från försäljningen under konstrundan. Men i år hade han redan räknat med att han inte skulle fått särskilt många besökare på konstrundan, om den hade arrangerats som vanligt till påsk.

– Jag hoppas att vi kan få till en konstrunda till sommaren, säger Pall Solnes.

Hoppas fortfarande

Redan tidigare stod det klart att konstgillet i sydvästra Skåne också ställer in sin konstrunda. I nordvästra Skåne har man ställt in samlingsutställningen i Landskrona konsthall. På sin hemsida skriver Tomas Montelius som är ördförande för konstrundan i nordväst att man fortfarande arbetar för att kunna köra konstrundan ute hos de deltagande konstnärerna. Dock vet man inte än om det går att genomföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet