Osama Krayem växte upp i Rosengård i Malmö. I förra veckan greps han för sin delaktighet i terrordåden i Bryssel. Foto: TT/SVT.

Osama Krayem: Från vanlig skånsk kille till terrormisstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Osama Krayem var på många sätt en vanlig kille under sin uppväxt i Rosengård – han spelade fotboll, gillade sina syskon och hade medelmåttiga betyg. Men 22 år gammal försvann han från föräldrahemmet i Malmö och blev en av Europas mest jagade män. I fredags greps han misstänkt för delaktighet i terrorattackerna i Bryssel.

Osama Krayem bodde med sina syskon hos föräldrarna i Malmö. En dag gick han hemifrån för att besöka en kompis och kom aldrig tillbaka, berättar Ali Ibrahim som varit imam i Rosengård i Malmö för SVT Nyheter.

– En dag går, nästa dag går, sen finns inte Osama längre, säger Ibrahim.

Terrorn i Bryssel

Förra veckan greps 23-årige Osama Krayem av belgisk polis i Bryssel, misstänkt för att ha köpt väskorna som användes att dölja bomberna i Bryssels tunnelbana. Krayem hade då en ny identitet, Naim al-Hamed. Namnet tros han ha fått med sig då han stred med IS i Syrien, eftersom det fanns i det förfalskade syriska passet han visade upp på grekiska ön Leros när han i höstas återvände till EU.

Växte upp i Rosengård

Osama Krayem föddes 1992 i Västra Skrävlinge och växte upp i stadsdelen Rosengård i Malmö. Imamen Ali Ibrahim säger att det inte var något uppseendeväckande med Krayem som liten – han hade en bra relation till sina syskon och spelade fotboll på ute på gården. Som barn var han väldigt snäll, berättar Ali Ibrahim.

Han gick ut grundskolan med medelmåttiga betyg – MVG i modersmål, godkänt i bild, biologi, fysik, hemkunskap, idrott, kemi, matte, musik och religion. Under ungdomstiden har han inga problem med rättvisan och är inte dömd för något brott i Sverige.

Vännerna: ”Han förändrades”

Men något hände för ett par år sedan.

I januari förra året började Krayem lägga upp bilder på sig själv i militärkläder och med tunga vapen i händerna. På en av bilderna, troligen tagen i den syriska staden Deir az-Zor, håller han en IS-flagga.

Bekanta i Rosengård berättar för SVT Nyheter att de har hört att Osama Krayem anslutit sig till Islamiska staten, men ingen vill öppet kommentera Krayem.

– Man märkte att Osama hade förändrats för ett par år sedan. Han såg konstig ut och kändes mer religiös, säger en Rosengårdsbo till SVT Nyheter.

En annan säger att det finns fler som Osama Krayem.

– Jag vet inte hur Osama har hamnat i det här, men det finns många där ute som är frustrerade och inte vet vad de ska göra av sin energi, säger en bekant till Krayem.

Tappade kontakten med familjen

Ali Ibrahim tror att Krayem radikaliserades genom kontakter utanför Sverige, inte något som händer i Rosengård.

Fram till våren 2015 var han folkbokförd på samma Malmöadress som sina föräldrar och syskon, men i april 2015 ändrade Skatteverket Krayems folkbokföringsadress till ”utan känd hemvist”. Enligt Ali Ibrahim har familjen inte haft någon kontakt med honom sedan han lämnade föräldrahemmet, men två av syskonen har kommenterat Krayems inlägg på sociala medier.

2013 ska han ha jobbat för stiftelsen Alrisalah i Örebro, som bland annat undervisar barn i islam och arabiska. Men stiftelsen menar att Osama Krayem inte hade något närmare samarbete med Alrisalah.

– Den här killen har ingen koppling till oss mer än att vi 2013 hade ett projekt och behövde arbetskraft. Han blev anställd på timmar några dagar alltså, inte mer. Jag hörde från media nu att han var gripen, säger Hussein al-Daoudi, vd för stiftelsen, till SVT Nyheter Örebro.

Öppna IS-sympatier i sociala medier

Osama Krayem har varit känd av terrorforskare sedan lång tid tillbaka. Han dolde inte sina IS-sympatier på sociala medier, där han bland annat skrev: ”Hur mycket muslimskt blod måste de spillas så att våra ”arabiska/muslimska” ledare ska börja agera.” Han la upp bilder med vapen och hyllade den radikale imamen Anwar al-Awlaki som dödades i Jemen 2011.

Kopplingen till terrorns Europa dyker upp i oktober 2015, då polisen tror att Osama befann sig i Tyskland tillsammans med en annan man som misstänks för terrordåden i Paris. Sedan kom han till slut fram till belgiska Etterbeek.

Befann sig i Bryssels tunnelbana

22 mars smäller det på Bryssels internationella flygplats och i tunnelbanan vid stationen Maalbeek. 32 oskyldiga människor dör i attackerna, och över 300 skadas.

Svenske Osama Krayem fastnar den dagen på övervakningsbilder på tunnelbanestationen Pétillion. Han var då tillsammans med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui, och bar på en likadan väska som Bakraoui.

I förhör har han berättat att terrorcellen han tillhörde delade upp sig i två grupper med separata planer. Tre av männen åkte till flygplatsen, han och Bakraoui tog tunnelbanan där Bakraoui sprängde sig själv och dödade 13 andra.

Det var efter tips från Säpo som den belgiska polisen till slut kunde gripa Osama Krayem i Bryssel i den 8 april. Polisen har ännu inte hittat väskan Krayem bar på, och de vet inte vad den innehöll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet