En kultur där den mest utbildade sitter i förarsätet i stället för hos patienten kan vara förenat med livsfara, menar personal som nu slår larm. Foto: SVT

Otillåtna körvanor kan drabba ambulanspatienter

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonal slår larm om att patienter utsätts för livsfara under transport till sjukhus. Enligt personalen finns en kultur i Skåne om att den utbildade sjuksköterskan ska köra ambulansen medan den lägre utbildade ambulanssjukvårdaren sitter med patienten.

I en ambulans jobbar två personer, en specialistutbildad sjuksköterska med fyra års utbildning med befogenhet att hantera läkemedel och en ambulanssjukvårdare med betydligt lägre utbildning.

– Jag hör från kollegor runt om att i vissa distrikt kör de slaviskt varannan tur, många gånger oavsett patientens tillstånd, säger ambulanssjukvårdaren Andreas Siversson.

Varnar för livsfara

– Patienterna medicineras med potenta läkemedel. Sedan sätter sig sjuksköterskorna och kör medan outbildad personal får övervaka och vidarebehandla patienterna, berättar han för SVT Nyheter Skåne.

Andreas Siversson har flera exempel på patienter som utsatts för livsfara när de akut blivit sämre under ambulanstransport.

SVT har talat med en annan ambulanssjukvårdare som bekräftar bilden. Han vill vara anonym eftersom han arbetar hos en privat ambulansentreprenör och är rädd för att utsättas för repressalier.

Vägrade följa kulturen

Andreas Siversson har jobbat inom ambulansen i trettio år, i bland annat Helsingborg och Malmö. För tre år sen tog han beslutet att vägra sitta med patienten under transporten, eftersom det bryter mot Socialstyrelsens bestämmelser. Han upplever att han sedan dess utsatts för mobbing av vissa kollegor och chefer.

– Det har också drabbat andra som blivit inkallade till chefen för att man följer föreskrifterna, säger Andreas Siversson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.