Mirakelstorken tog sig till Bornholm. Foto: Krister Tornhill

Otursförföljd stork kom bara till Bornholm – får ta färjan hem

Uppdaterad
Publicerad

Som liten unge höll den på att dö i boet. Och när den skulle flytta söderut kom den bara till Bornholm. Nu får Mirakelstorken ta färjan hem igen. – Det är givetvis lite komiskt att en stork med kapacitet att flyga ner till Sydafrika istället får åka färja hem till Sverige, säger Petter Albinson, projektledare för Storkprojektet.

Den lilla storken föddes i månadsskiftet april-maj och var den minsta i en kull på fyra. Efter några veckor blev det kallt och regnigt och föräldrarna kunde inte skydda alla sina ungar, så minstingen trängdes ut. Nästa dag hittades den livlös i boet av storkexperten Berith Cavallin.

Berith Cavallin tog in ungen, torkade och masserade den och efter en timme piggnade den till.

När storken bara var några veckor höll den på att dö. Men efter mycket omsorg (och mask) så repade den sig. Foto: Berith Cavallin

– Hon kallade den Mirakelstorken efter det, säger Petter Albinson, projektledare för Storkprojektet.

Fastnade på Bornholm

Men ungens otur var inte slut där.

I vanliga fall brukar storkar flytta söderut i grupp i augusti-september. Men Mirakelstorken kom i från de andra och flög iväg själv, till Bornholm. Och den har inte visat några tecken på att ta sig vidare söderut.

– Den visste alltså åt vilket håll den skulle men det är lite läskigt att flyga över öppna vatten. I flock klarar de av det men att ge sig på det själv när man är ung och oerfaren blev tydligen för mycket, säger Petter Albinsson.

Men snart kommer vintern och då ser det inte ljust ut för en ensam stork på Bornholm.

– Den kommer inte överleva vintern där om det blir en normal vinter, säger Petter Albinsson.

Ska åka färja hem

Petter Albinsson bestämde sig för att ta hem storken till Skåne. Tillsammans med en volontär har det byggt en stor bur som de har placerat ut där storken är.  Den har matats vid och i buren två gånger om dagen och i morgon bitti, när den kommer för att äta, är Petter Albinssons plan att fånga in den. Sen väntar färjan hem till Skåne.

– Det är lite snopet på nåt sätt. Det känns som att den här storken bara haft otur, för det är inget genetiskt fel på den, säger Petter Albinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.