Mail som SVT Nyheter Skåne begärt ut visar att Trafikverket varnade om hålet i stängslet bara timmar innan dödsolyckan. Foto: Johan Nilsson/TT

Alla kände till hålet i stängslet – ingen agerade före tågolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstads kommun larmades två gånger om hålet i stängslet vid järnvägsspåren. Men ingen agerade på informationen. En fyraårig pojke kördes på av tåget och avled.

En intern utredning visar nu att otydlig kommunikation var en orsak till dödsolyckan.

Pojken gick genom öppning i stängslet fredagen den 12 april. Det pågick då ett byggprojekt vid Kulltorpskolan, som ligger vid järnvägsspåret. Entreprenören meddelande via telefon den 9 april att det skulle bli ett hål när byggstängslet togs bort.

Tre dagar senare och samma dag som olyckan inträffade, skickades information i ett e-postmeddelande från Trafikverket, där verket frågade hur kommunen ville att stängselproblemet åtgärdas. SVT Nyheter Skåne avslöjade då hur mejlet om hålet i stängslet skickades mellan olika tjänstemän utan att någon agerade.

Intern utredning

Kristianstads kommunjurist har nu utrett kommunens agerande vid olyckan. Slutsatsen är att otydlig kommunikation kan ha bidragit till att hålet i stängslet inte lagades. En orsak till att mejlet från Trafikverket inte hanterades var att det skickats till fel person.

– För mig har det varit viktigt att komma till klarhet om händelseförloppet för att vi så långt som möjligt ska kunna motverka att något liknande händer igen. Samtidigt har jag betonat att vi inte utreder skuldfrågan utan det är polisens sak, säger kommundirektör Christel Jönsson i ett pressmeddelande.

– Med den här rapporten har vi fått en gedigen genomgång av händelseförloppet och kan förhoppningsvis lära oss en del av detta. Det går aldrig att helt undvika missförstånd i kommunikation mellan människor, men jag hoppas att den här rapporten kan skapa en ökad medvetenhet och tydlighet om vilka kontaktvägar som gäller. Vi ska absolut se över utformningen av entreprenadavtal och undersöka om vi kan skärpa vissa rutiner, säger Christel Jönsson.

Förslag till ändringar

Rapporten föreslår att rutiner vid förtydligas vad gäller intern kommunikation med fokus på felsända meddelanden. Det föreslås också att kommunen förstärker kommunikationen om hur medborgare och andra externa aktörer ska gå till väga för att göra en felanmälan. Rutiner vid byggnationer och entreprenader bör också förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.