Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ovanligt tidig pollensäsong

Publicerad

Den tidiga våren har gjort att pollensäsongen startat ovanligt tidigt i år. Och klimatförändringarna gör att det snart kan vara pollensäsong året runt.

Pollenallergi ställer till det för många. Ögonen kliar och näsan rinner. Och den varma vintern och det fina vårvädret gör att säsongen alltså redan dragit igång. Redan i slutet av förra veckan uppmättes höga halter uppmättes höga halter av alpollen i Skåne.

Skåne har två mätstationer – en i Hässleholm och en i Malmö. Åslög Dahl jobbar med Skånes pollenmätningar och hon tycker att det skulle behövas ytterligare en station. Till tidningen säger hon att en lämplig placering skulle vara Kristianstad, som skulle klara att täcka hela Österlenkusten.

Samhällskostnaderna för pollenallergikerna i Skåne beräknas uppgå till en dryg miljard varje år. Noggranna pollenprognoser hjälper både allergikerna, sjukvården och apoteken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer