Läkare: ”Uppenbart samband mellan våld och dödsfall”

Uppdaterad
Publicerad

Viss förvirring uppstod under andra rättegångsdagen i det uppmärksammade dödsfallet i Helsingborg.

Detta då åklagaren åberopade ett helt nytt vittne. En läkare, som enligt åklagaren skulle kunna bevisa att dödsorsaken gick att koppla direkt till slag mot huvudet.

Vittnet fanns inte presenterat i åtalet, och hans närvaro kom som en överraskning för deltagarna på den tilltalades bänk. 

28-åringens advokat krävde att rättegången skulle skjutas upp, tills dess att ett skriftligt yttrande lämnats in.

Rätten beslutade istället att förlänga rättegången, som därför inte kommer kunna avslutas under onsdagen.

Läkaren som åberopats är Carl-Henrik Nordström, verksam vid Lunds universitet. Han hörde själv av sig till åklagaren under rättegångens första dag. Ett förhör med honom hölls sedan under tisdagens förmiddag.

-Man kan inte bara titta på ett obduktionprotokoll, utan måste också prata med läkare som har erfarenhet av klinisk verksamhet, säger Carl-Henrik Nordström till Sydnytt.

Under eftermiddagen hann ett skrifligt underlag lämnas in till tingsrätten. I det står att läsa att Carl-Henrik Nordsröm menar att sambandet mellan våldet och dödsfallet är uppenbart för en erfaren kliniker.

Under utredningen har två rättsläkare tidigare medverkat. Enligt dem har dödsorsaken troligen varit hjärtbesvär, sjukdom och alkoholintag i möjlig kombination med våld.

Tanken var att rättsläkarna skulle höras av rätten under onsdagen. Det kommer nu istället ske först nästa vecka, i samband med att även Carl-Henrik Nordström hörs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegång mot fotbollssupporter

Mer i ämnet