Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I artikeln förklarar SVT:s reporter hur för många diagnoser ger oskälig ersättning till vårdcentralerna. Foto: Claudio Bresciani/TT/SVT

Överflöd av diagnoser ger klirr i kassan hos vårdcentraler

Publicerad

Ju sjukare patienter desto mer ersättning. Så fungerar ersättningssystemet för Skånes vårdcentraler, men år efter år finns det några vårdcentraler som ställer fler diagnoser än vad som är rimligt och på så vis tjänar pengar på andra vårdcentralers bekostnad.

Region Skåne gör årliga genomlysningar med efterföljande journalgranskningar för att se vilka vårdcentraler som sticker ut när det kommer till antalet diagnoser. Vid den senaste var det en som stack ut lite extra – Victoria vård och hälsa på Limhamn i Malmö.

Sedan maj 2021 har regionen sänkt vårdcentralens ersättning med fem procent, men vid den nya genomlysningen var Victoria vård och hälsa ändå i topp.

– Den fördjupade granskningen visade på allvarliga brister i följsamhet till nationella och regionala riktlinjer avseende diagnosregistrering och journaldokumentation, säger Mari Månsson, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Skåne.

Kopplade till besöket

Från journalgranskningarna framgår bland annat att en patient, efter att ha fått ett recept på en salva, även fått 13 olika diagnoser.

Äldre personer som kom in för andra ärenden har fått diagnoser för normala åldersrelaterade åkommor som syn- eller hörselnedsättning.

– Det är viktigt att de diagnoser som ges är relevanta för vårdtillfället, säger Karin Pettersson, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Skåne.

Genomlysningarna görs delvis för patientsäkerheten, men även för att se till att ersättningen från regionen – som baseras på hur sjuka patienterna är – fördelas korrekt.

– Det är ett slutet system. Är det någon som får för mycket innebär det också att det faktiskt är någon som får för lite, säger Karin Pettersson.

Sanktioner har påverkat

Victoria vård och hälsa svarar i ett mejl till SVT att de menar att de inte gjort någon ekonomisk vinst på sättet de diagnosregistrerat. Dock har sanktionerna haft en stor påverkan på vårdcentralen.

– Vi har behövt säga upp eller avsluta kompetent personal såsom en specialist inom allmänmedicin på grund av ekonomiska sanktioner vilket har drabbat både tillgängligheten för patienter samt ökat pressen och arbetsbelastningen på vår egen personal, skriver verksamhetchef Maria Karlberg i ett mejl.

Vårdcentralerna som pekats ut i granskningen

Sex vårdcentraler som fick sanktioner (5% avdrag av ersättningen från regionen):

Victoria Vård och Hälsa (Malmö)

Capio Citykliniken Landskrona

Garnisonsgatans läkargrupp (Helsingborg)

Nydala Vårdcentral (Malmö)

Sveakliniken Svedala

Tulpanens Vårdcentral (Malmö)

Fyra vårdcentraler som enbart fick uppmaningar om förbättringar:

Blomman Vårdcentral (Malmö)

Lönngårdens Vårdcentral (Malmö)

Vårdcentralen Staffanstorp

Capio Novakliniken Veberöd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.