Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Malmöfestivalen arbetar fortfarande utifrån att festivalen ska kunna hållas i augusti. Foto: TT

Oviss sommar för Skånes festivaler och evenemang

Uppdaterad
Publicerad
Läget för många av de stora arrangemangen i Skåne i sommar är fortfarande ovisst. Vissa har utarbetat B-planer, andra avvaktar. Så här säger arrangörerna bakom några av dem.

Enligt Event in Skåne är i princip alla evenemang i Skåne inställda i april och maj. Även i juni börjar nu evenemang att ställas in.

– Det är dystert. Med de nya reglerna om samlingar på maximalt 50 personer i kombination med in- och utreseförbud, går det i princip inte att göra nånting alls, säger Pehr Palm, vd för Event in Skåne.

Han nämner yrkes-SM i Helsingborg, som ställs in, liksom flera konstrundor. Valborgsfirandet i Lund uteblir i år och damernas tennis i Båstad kommer troligen att skjuta på sin turnering.

Det är oklart vilka festivaler och evenemang som kan hållas senare i sommar. Här är ett axplock:

  • Falsterbo Horse Show

Det finns än så länge inga planer på att ställa in Falsterbo Horse Show 4-12 juli. Det mesta är redan på plats inför hästtävlingarna.

– Vi kör vidare som vanligt och fattar inte något annat beslut förrän vi är tvingade. Senast de första dagarna i juni behöver vi veta om vi ska köra eller ej. Allt är ju på plats, gräset, dressyrbanan, läktarna. Det som behöver byggas är 270 tält, skriver Anna Nyström, presskontakt för Falsterbo Horse Show, i ett meddelande till SVT Nyheter Skåne.

  • Big Slap

Big Slap Festival i Malmö, som ska äga rum vid månadsskiftet juli-augusti, har än så länge inga planer på att ställa in sin festival. Men de följer utvecklingen av coronavirusets följder och restriktioner noga.

– I dagsläget utgår vi från att vi kan köra och hoppas så klart på det. Men vi följer det som händer och vi kör inte, om vi inte får, säger grundaren och ägaren av festivalen, Ali Eftekhari.

Han säger att de i nuläget har både en plan B och en plan C.

– Ett alternativ är att flytta fram festivalen till september. Men om det råder restriktioner även i augusti, kommer september antagligen inte heller vara aktuellt. Vi för också en dialog med Malmö Arena om ett inomhusevenemang i vinter. Men det skulle i så fall bli något helt annat än vår sommarfestival.

Kommer ni att återbetala de som redan köpt eller köper biljetter till festivalen?

– Ja, vi återbetalar alla som köpt biljetter till Big Slap. Antingen får man ersättning i pengar eller, om man hellre vill, i biljetter till ett nytt evenemang, säger Ali Eftekhari.

  • SommarRock Svedala

SommarRock Svedala planerar för att genomföra sin festival som vanligt.

– Vi arbetar för att kunna genomföra SommarRock Svedala 2020, sen får vi se hur detta utvecklar sig och vilka beslut regeringen kommer att ta framöver, säger festivalledningens Filip Ostrell. 

Om festivalen tvingas ställa in, kan ledningen inte i dagsläget säga om de istället kommer att arrangera något annat evenemang.

  • Malmöfestivalen och Malmö sommarscen

Även på Malmöfestivalen arbetar och planerar man för en festival i augusti. Där har man för tillfället inga reservplaner om de skulle tvingas ställa in festivalen.

Beslut om Malmö sommarscen fattas i slutet av april, fram tills dess arbetar arrangörerna på som vanligt.

  • LundaPride

LundaPride meddelade på tisdagen att den planerade Pride-festivalen i Lund som skulle äga rum i slutet av maj, ställs in.

I ett pressmeddelande skriver arrangören att: ”Vi kommer istället att satsa stort på att stötta utsatta hbtq+ personer i Uganda.”

  • Kulturkalaset i Hörby

Hörby kommun beslutade i veckan att ställa in Hörby Kulturkalas på grund av risken för coronasmitta.

– Kulturkalaset är redan påverkat eftersom Kulturskolans gruppundervisning är inställd. Kulturkalaset har ju sin grund i Kulturskolans verksamhet. Så vi hoppas över i år och kör kalaset för artonde gången 2021 i stället, säger Emma Sander, projektledare evenemang i Hörby kommun.

  • Sweden Rock

Många skåningar besöker årligen rockfestivalen i grannlänet. Festivalledningen för Sweden Rock säger att de under de senaste veckorna har arbetat för att se om det är möjligt att flytta fram festivalen till ett senare datum.

”Eftersom det är så många inblandade (artister, crew, medarbetare, leverantörer, samarbetspartners, myndigheter m.fl.) och det finns så många olika frågeställningar att genomlysa, så ber vi om förståelse för att vi behöver lite mer tid”, skriver de i en kommentar.

De räknar med att kunna ge ett tydligare besked i mitten av april.

  • Stadsfesten Kristianstad

Från arrangörens sida arbetar man för att det ska bli en festival. Man är väldigt noga med att följa alla rådande rekommendationer och vet inte i dagsläget om Stadskalaset kan bli av. Beslut väntas tas i slutet av maj. Stadskalaset anordnades för första gången förra året.

  • Fredriksdalsteatern

Biljetter har börjat säljas till sommarens föreställningar, premiären är i början av juni. Om begränsningen på femtio personer vid allmän sammankomst kvarstår kommer föreställningarna att ställas in. Som vanligt är det Eva Rydberg och hennes ensamble som står för underhållningen.

  • Konserter på Sofiero

Konserterna anordnas av olika evenemangsbolag. Ännu har inget evenemang ställts in förutom Lars Winnerbäcks konsert som skjutits upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet