Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drönarbevakningen kommer minska den grova brottsligheten i Malmö, tror Jimmy Lindin, chef för polisens kamerabevakning och analys i Malmö. Foto: SVT/Polisen

P-platser för polisens drönare byggs på hustak i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Malmö blir först i Europa med att bygga flygplatser på hustak för polisdrönare som snabbt ska kunna rycka ut när det pågår ett allvarligt brott i staden.

Malmö är en liten storstad och lämplig att använda som pilot för polisens nya metod för att stoppa grov brottslighet – nämligen att bygga start- och landningsplatser för polisens drönare på strategiskt placerade hustak. Så resonerar polisledningen.

– När det kommer ett 112-larm till polisen lyfter en drönare från ett hustak och flyger till platsen. Det är som en digital radiobil som fjärrstyrs från polisens bevakningscentral, säger Jimmy Lindin, chef för polisens kamerabevakning och analys i Malmö.

Pionjärprojekt i Europa

Malmöpolisen blir först i Europa med att bygga flygplatser på hustak och syftet är att de snabbt ska kunna få bilder på vad som sker på en misstänkt brottsplats.

– Den här metoden ska vi i första hand använda i kampen mot dödligt våld och annan grov brottslighet, säger Jimmy Lindin.

Det är NOA, Polisens nationella operativa avdelning, som gett Malmö i uppdrag att under det här året placera ut drönare på hustak.

”Fler grova brott kan klaras upp”

– Jag tror att vi kommer att kunna lösa betydligt fler fall av grova brott. Det här projektet kommer att ha en avgörande roll i svensk brottsbekämpning, säger Henrik Nordquist, kammaråklagare i Malmö.

Det är ännu inte bestämt vilka tak som ska användas eller hur många drönare som ska vara i tjänst, men tanken är att hela Malmö ska kunna bevakas från luften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.