Elever gömmer mat de inte orkar äta upp i fönstren. Foto: Sofia Ekhem

Skolan där nästan ingen mat hamnar i soporna

Uppdaterad
Publicerad

St Petri gymnasium i Malmö har tagit ett initiativ för att minska matsvinnet. Man har tagit bort matavfallspåsarna från matbespisningen och det har lett till att matsvinnet minskat från omkring 40 till 3 kilo per dag. Men bland eleverna råder delade meningar om initiativet – vissa till och med gömmer mat i smyg.

De bruna papperspåsarna för matrester är ett minne blott i matsalen på St Petri.

– Nu har vi fått bort 95 procent av matsvinnet på en dag, så det har gett snabba resultat, säger Erik Halvaldsson som är kock på St Petri.

Malmö

Nu uppmuntras eleverna att ta mindre mat på tallriken, och istället hämta en omgång till om de är mer hungriga. Man har även ställt fram smakskedar, så att eleverna kan ta reda på om de gillar maten innan de lassar upp på tallriken.

En uppmaning till elever på väg in i matsalen. Foto: Sofia Ekhem

Delade åsikter bland elever

Det var rektor Eva Daun som initierade matsvinnssatsningen efter att ha sett ett reportage från en skola i Västerbotten som gjort något liknande.

– Vi har fått signaler om att den goda maten tar slut samtidigt som andra elever slänger mat. Och så är det ju globalt sett helt förkastligt att slänga mat, säger hon.

Bland eleverna är åsikterna om det nya initiativet delade.

– Om man inte orkar så borde man ändå kunna ha valmöjligheten att kunna slänga, säger Klara Kristiansson, elev på skolan.

– För miljön är det jättebra, säger Alicia Gentzmann.

Tallrikar lämnas kvar

Vissa har till och med kommit på strategier för att slänga mat trots att påsarna är borta – de lämnar helt enkelt kvar sin tallrik i matsalen.

– I måndags stod det en tallrik i fönsterkarmen, det är nog någon som lämnat sedan i fredags, säger Tea Bergkvist, elev på St Petri.

Elever gömmer mat de inte orkar äta upp i fönstren. Foto: Sofia Ekhem

Men kocken Erik Halvaldsson är inte orolig utan tror istället att eleverna kommer att vänja sig så småningom.

– Det kommer försvinna, det är ett litet problem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet