Rasmus Paludan under en manifestation i Norge 2019. Foto: TT

Politiker bakom koranbränning planerar ny manifestation i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextrema danske politikern Rasmus Paludan vill demonstrera i Malmö igen. Malmöpolisen har fått in en ansökan om att han vill ordna en allmän sammankomst på Dicksons väg på Rosengård nu på torsdag.

Förra sommaren nekades Rasmus Paludan att bränna en koran utanför Islamic Center i Malmö. Men anhängare till honom brände en koran ändå vilket ledde till våldsamma upplopp.

Nu har Paludan sökt om tillstånd om allmän sammankomst hos polisen igen.

– Ansökan är inte beviljad och är under behandling hos polisen, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson till SVT Nyheter Skåne vid lunchtid på måndagen.

Polisen är redo

Vad det är för slags allmän sammankomst är ännu oklart.

– Det handlar om någon form av stillastående manifestation. Oavsett om sammankomsten beviljas eller inte har polisen avsatt resurser och vi planerar för att det kan bli en manifestation på torsdag, säger Nils Norling.

Särskild händelse

Efter den senaste veckans propalestinska demonstrationer runt om i Skåne har polisen i region syd upprättat en särskild händelse.

– Även den här potentiella manifestationen på Rosengård hanteras inom ramen för den särskilda händelsen. Det gör att vi kan skifta och flytta personal dit där det behövs, säger polisens presstalesperson Nils Norling till SVT.

I augusti 2020 greps flera personer på Stortorget i Malmö under en manifestation:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.