Foto: Christine Olsson/TT

Påminnelser om mammografi kan rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Knappt hälften av Sveriges regioner och landsting skickar en påminnelse när kvinnor uteblir från sin mammografi. Trots att det gör att fler dyker upp. I Skåne ökade antalet undersökta med fem procent.

Bröstcancerförbundet vill nu se en förändring.

– Tidig upptäckt räddar liv, säger förbundets ordförande.

7 600 kvinnor drabbas årligen av bröstcancer i Sverige. 80 procent av dessa överlever och det beror både på framsteg inom forskningen och att många tumörer i dag upptäcks tidigt, enligt Bröstcancerförbundet. Två av tre bröstcancertumörer som diagnosticeras i Sverige upptäcks inom mammografiprogrammet.

– Vi tycker att det är all orsak i världen att försöka påminna kvinnor att gå på sin mammografi, säger Bröstcancerförbundets ordförande Susanne Dieroff Hay.

Två av tio uteblir

Omkring 20 procent av kvinnorna som kallas till mammografi uteblir från sin undersökning. Det är vanligare bland kvinnor med kortare utbildning och svagare ekonomi, kvinnor mellan 40 och 50 år samt utrikesfödda kvinnor.

Den sistnämnda gruppen uteblir mer än dubbelt så ofta från mammografiundersökningen jämfört med svenskfödda kvinnor.

– Där krävs det extra informationsåtgärder helt enkelt. Många säger ”varför ska jag gå till doktorn och undersöka mina bröst när jag inte känner mig sjuk”, säger Susanne Dieroff Hay.

Påminnelser fungerar

Hon tror dock att en påminnelse kan få fler att tänka till en extra gång. I Skåne, där påminnelser skickas, ökade antalet kvinnor som undersöktes med fem procent. I Västra Götaland var motsvarande ökning tre procent.

Det kanske inte låter så mycket, men är en viktig ökning när det handlar om att rädda liv enligt Bröstcancerförbundet.

– Jag tror att den här procenten kan öka och om det blir 5 procent i varje landsting så blir det många kvinnor till slut, säger Susanne Dieroff Hay.

”Mäta liv i pengar”

I dag skickar 10 av 21 av Sveriges regioner och landsting en påminnelse, enligt en kartläggning från Bröstcancerförbundet. Man rekommenderar nu att alla landsting inför åtgärden, samt att särskilda informationsinsatser vidtas för utrikesfödda kvinnor och att mammografibussar införs för dem som bor långt bort från screeningen.

– Sen förstår vi att det är en kostnadsfråga men kan man mäta liv i pengar? säger Susanne Dieroff Hay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.