Den här typen av scener vill Länsstyrelsen undvika med hjälp av den nya pandemilagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Nya pandemilagen – så ska den kontrolleras i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

När trängsel uppstår och kontrollen brister ska Länsstyrelsens nya enhet se till att den nya pandemilagen följs. Länsstyrelsen betonar att poängen med lagen är förebyggande men efterlevs den inte blir vite aktuellt.

Under helgen har Länsstyrelsen i Skåne arbetat med hur den nyligen införda pandemilagen ska kontrolleras. Det är fortfarande näringsidkare som ska se till att till exempel deras butiker eller gym följer lagen, tillsynen kommer att skötas av Länsstyrelsen Skåne men även på kommunal nivå som tidigare.

– Man får reda på att det är trängsel på ett ställe och att det förekommit under en längre tid. Man går dit och pratar med butiksinnehavaren eller gyminnehavaren eller vad det kan vara. Förhoppningsvis rättar sig verksamhetsutövaren efter det, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne.

Anneli Hulthén är landshövding i Skåne. Länsstyrelsen har nyligen bildat en ny enhet som ska kontrollera att pandemilagen följs. Foto: Patrik Cegrini/SVT

”Inte straffet som är det viktigaste”

Om lagen inte följs kommer Länsstyrelsen att komma tillbaka och i värsta fall kan det dömas ut ett vite. Det kan bli tal om nedstängningar i olika fall men Anneli Hulthén ser inte det som sannolikt än så länge:

– Så som lagen ser ut just nu är det ett vite som kan dömas ut. Det är en ramlag som anger att det kan bli stängningar av verksamheter men jag har i dagsläget inget exempel på att det är tänkt att bli så. Dessutom är det inte i första hand straffet som är det viktigaste för då är skadan redan skedd utan det är det förebyggande arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.