I videoklippet får du se Glenn Ekstrand fälla träd. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Pandemin slog ut hans bransch – då drog Glenn Ekstrand till skogs

Uppdaterad
Publicerad

Om somrarna brukar Glenn Ekstrand i Hästveda turnera runt på marknader i södra Sverige. Nu har han, liksom alla andra knallar, fått tänka om. Lösningen för Glenn blev att dra till skogs.

Strumpor, tofflor och plastpåsar brukar knallen Glenn Ekstrand i Hästveda åka runt på marknader i södra Sverige och sälja – under en vanlig vår och sommar. Sedan pandemin slog till har så gott som alla försäljningstillfällen försvunnit.

– Jag fick lägga om stil riktigt, säger Glenn Ekstrand som beskriver hur alla marknader plötsligt bara försvann.

Till en början valde han då att hoppa in och jobba som smed i sin brors företag. Nu arbetar han i stället i skogen på heltid.

Saknar knallelivet

– Sedan jag började med marknader 1989 så har jag jobbat i skogen om vintrarna. Nu gör jag det året om, säger Glenn Ekstrand.

Men även om han trivs med att fälla träd – förutom att det kan bli väldigt varmt i hytten – så längtar han tillbaka till marknaderna.

– Jag hoppas att marknaderna överlever så att det blir lönt att ta tag i det igen. Då väljer jag knallelivet. Jag saknar alla stamkunderna.

”Vi är förtvivlade”

Guido Carinci är ordförande för Tomer, torg- och marknadshandlarnas förening, och han vittnar om ett förtvivlat läge hos många marknadsknallar.

– Det är katastrof. Vi har fått näringsförbud och vi får ingen hjälp eftersom vi är enskilda företagare. Varje vecka ringer folk till mig och tycker det är bedrövligt, säger han.

– Varför kan man inte ha en marknad utomhus när man kan stoppa in tusentals personer i ett varuhus? fortsätter han.

Carinci har skrivit flera brev till bland annat Folkhälsomyndigheten.

– Vi har kommit med förslag om hur vi skulle kunna arrangera smittsäkra marknader, med till exempel enkelriktade gator. Men vi får inga svar. Vi hoppas få besked om när vi kan starta upp.

Guido Carinci berättar även att det är många marknadsknallar som valt att byta bransch i och med pandemin.

– En realistisk siffra är att minst 30 procent lagt av, säger Guido Carinci.

SVT Nyheter Skåne har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar.

I videoklippet får du följa med Glenn Ekstrand ut i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.