Arkivbild Foto: TT

Parkeringsvakter ska utbildas till trygghetsvärdar

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Malmös politiker satsa på stadens parkeringsvakter. Genom en utbildning ska vakterna förutom att lappa felparkerade bilar även få agera trygghetsvärdar åt stadens invånare.

– Det handlar om att ta vara på den kompetens som redan finns ute, där parkeringsvakter i staden ska få vidareutbildas i trygghetsskapande arbete, säger Katrin Stjernfeldt Jahmmeh (S), kommunalråd.

Totalt kostar satsningen 300.000 kronor, pengar som tas från den 50-miljoners budget som kommunfullmäktige klubbade igenom tidigare i år för ett tryggare Malmö.

Det är ännu oklart vad trygghetsvärdarnas roll kommer att bli eller vad utbildningen innebär, men enligt kommunalrådet så är det inte frågan om att parkeringsvakterna ska agera polis.

– Det handlar inte om att de ska göra ett väktarjobb eller utföra polisens arbete, utan snarare om att erbjuda service och trygghet, säger hon.

Parkeringsvakterna ska förutom utbildningen även utrustas med fler kameror, och även få ökade befogenheter för bortforsling av felparkerade målvaktsbilar.

Vill punktmarkera mot bilmålvakter

– Det kommer finnas fler uppställningsplatser för bilarna, men vi vill även att man ska kunna jobba hela veckan med att forsla bort bilarna, säger Katrin Stjernfeldt Jahmmeh (S).

Malmö har länge brottats med problemet med målvaktsbilar. Genom att skriva bilen på en person som är målvakt slipper föraren ta ansvar för böter och felparkeringar och i Malmö fanns det nästan 40 000 obetalda parkeringsböter förra året.

– Vi vet att det är kriminalitet som ligger bakom målvaktsbilarna. Sedan står också en del av dessa bilarna på ett felaktigt sätt, nu vill vi skapa ett tryggare och trevligare rum, säger Katrin Stjernfeldt Jahmmeh (S).

Arkivbild Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Totalt kommer det att satsas 800.000 kronor för utökade förvaringsplatser till de bortforslade bilarna samt personal som kan jobba veckan runt.

Mer kameraövervakning på fler platser

Malmö ska även få fler kameraövervakade platser och de kameror som används ska bytas ut mot kameror med bättre kvalité. Förhoppningen är att bilden ska vara så bra att bevismaterialet håller i rätten.

– Jag gläds över att satsningar nu görs på övervakningskameror, tillsyn som stör den organiserade brottsligheten och att allmänna platser tryggas med tillträdesskyd, säger Torbjörn Tenghammar (M), oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Det blocköverskridande samarbetet utförs tillsammans med polisen i Malmö, kommunala förvaltningar och bolag enligt ett pressmeddelande som Malmö stad skickade ut.

– Vi vill ha ett nära samarbete med polisen och då handlar det om att sätta ut kameror på särskilt utsatta områden, säger Katrin Stjernfeldt Jahmmeh (S).

Ännu är det inte bestämt vilka områden som kommer att få kameraövervakning, men det handlar om områden som är särskilt utsatta enligt kommunalrådet.

Mycket handlar om utökad övervakning, hur är det med integriteten för de som vistas på dessa platser?

– Man får göra en avvägning mot integriteten, samtidigt vittnar många om en ökad känsla av trygghet vid kameraövervakning. Vi vet att det finns ett stort stöd i de områden som är brottsutsatta, säger Katrin Stjernfeldt Jahmmeh (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.