Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm slår fast att partiet ståndpunkt är att inte samarbeta med Sverigedemokraterna lokalt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Liberalernas partisekreterare om SD-samarbetet: ”Djupt olämpligt”

Publicerad

Även liberalernas partisekreterare Maria Arnholm riktar nu hård kritik mot flera liberala ledamöter i Hässleholm som i måndags deltog under omröstningen där Sverigedemokraternas ledamöter fick flera ledande poster.

Ända sen det rödgröna blockets budget röstades ner och det stod klart att det skulle bli ett nytt styre i Hässleholm har Christer Nylander, ordförande för Skåneliberalerna, haft tät kontakt med John Bruun, liberalernas gruppledare i Hässleholm.

– Vi har varit överens om hur vi ska hantera detta. Liberalerna ska inte stödja samarbete med SD, Christer Nylander (L).

John Bruun (L) följde också partilinjen och valde därför att lämna fullmäktigemötet. Efter hans sorti röstade deltog dock hans ersättare och ytterligare två av Liberalernas partimedlemmar under omröstningen där Sverigedemokraterna fick de viktiga förste vice ordförandeposterna i samtliga nämnder.

SVT Nyheter Skåne har upprepade gånger sökt de liberaler som deltog i fullmäktigemötet, Mikael Koenen, Winnie Aronsson och Cecilia Tornerfelt , men ingen har velat kommentera framröstningen av SD:s kandidater.

Kritik från partisekreteraren

På onsdagen skriver partisekreteraren Maria Arnholm på Liberalerns hemsida att partiet ”under lång tid haft dialog med både ordföranden och gruppledaren för liberalerna i Hässleholm, och har fått bekräftat att partiets ståndpunkt även lokalt är att säga nej till samarbete med SD”.

Hon fortsätter: ”Det var en splittring i fullmäktigegruppen som ledde till partilinjen inte respekterades. Det är olyckligt och djupt olämpligt..”

Maria Arnholm påpekar också att det är vanligt att Liberalerna i små kommuner ”uppvaktas” av andra partier och ibland även utsätts för påtryckningar om att ”skapa resultat”. Men då gäller det att hålla huvudet kallt, påpekar hon.

”Vi får diskutera tillsammans”

Inom kort ska Skåneliberalernas gruppledare Christer Nylander ha ett möte med de tre liberala ledamöterna i Hässleholm.

– Vi får sitta och diskutera tillsammans hur dom ska gå vidare och hur vi ska gå vidare, säger Christer Nylander.

Men tycker du att de kan sitta kvar när de gått tvärtemot emot partilinjen?

– Jag vill samtala med dom innan jag utåt säger vad jag tycker ska hända, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet