En man i 80-årsåldern skickades i september hem från Ystads lasarett med en droppnål kvar i armen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Patient skickades hem från Ystad lasarett med droppnål i armen

Publicerad

En man i 80-årsåldern skickades i september hem från Ystads lasarett med en droppnål kvar i armen. Där blev den kvar i två dagar, innan misstaget upptäcktes. Nu har Region Skåne anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.

Mannen hade kommit in till akuten med ambulans på grund av andningsbesvär. Då en undersökning visade tecken på att mannen hade drabbats av en infektion lades han in och fick dropp med antibiotikabehandling.

Nålen kvar i armen

Efter tre dagar skrevs han ut, med den kvarglömda nålen i höger arm. När han två dagar senare skulle in för sin regelbundna dialysbehandling upptäcktes misstaget. Nålen avlägsnades utan besvär för mannen.

En utredning har visat på brister i följsamhet av rutiner och i omvårdnadsdokumentation av droppnål. För att minska risken för att misstaget upprepas har man bland annat förtydligat checklistan för droppnål och informerat om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.