Foto: SVT

Patienter med akut leukemi får snabbare provsvar

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare tog det över två dygn att få svar på om en patient har akut leukemi.  Nu tar det bara fyra till fem timmar genom en ny metod som tagits fram i Skåne.

Det är viktigt att en patient med akut leukemi får en snabb diagnos. En ny metod som förkortar tiden från provtagning till diagnos har tagits fram av sjukhusgenetiker i Skåne.

– Det är jätteroligt att vi kan ge svaret till behandlade läkare så snabbt. Det är viktigt för läkaren att sätta in rätt behandling direkt inom första dygnet, säger Linda Arvidsson, sjukhusgenetiker på Klinisk genetik och patologi i Region Skåne.

Snabbt och tillförlitligt

I Skåne behandlas cirka 80 patienter varje år för akut leukemi. Tidigare har det tagit tid att skilja ut olika varianter av leukemin och att sätta in skräddarsydd behandling.

 – Många gånger är patienten svårt sjuk och behandling behövs genast. Nu har vi fått en robust, snabb och effektiv metod, säger Linda Arvidsson.

Klinisk genetik och patologi är bland de första laboratorierna i Sverige som använder metoden.

– Vi har arbetat mycket med att validera och uppdatera en gammal metod. Den nygamla metoden är ackrediterad. Och vi kan lita på att svaret som går till patienten är sant, även när vi kortar ner analystiden.

Så här fungerar den nya analysmetoden:

  • Ljusstrålning från vissa ämnen, fluorescenser, bundna till specifika DNA-sekvenser, så kallade FISH-prober, är nyckeln. Laboratoriemedarbetare arbetar med mikroskop och kan då se ljusstrålning från cellkärnan.
  • 200 cellkärnor från varje patientprov analyseras av laboratoriemedarbetarna. Detta görs för varje frågeställning om det finns en specifik genetisk variant, så som en fusionsgen. Fusionsgener kan uppstå i våra celler och leder till cancer. 
  • En gammal, beprövad metod, som heter FISH, har utvecklats. Nya reagenser används och miljöfarliga ämnen tagits bort, då vissa steg i metoden har uteslutits för att få fram resultatet snabbare. Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.