Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allmänläkaren Olof Lindqvist i Malmö är kritisk till modellen för hur Region Skåne tar lika mycket betalt för läkarsamtal på distans som för ett besök på vårdcentral. Foto: SVT/TT

Patienter i Skåne ska betala för telefonsamtal med läkare – men nya reglerna lätta att runda

Uppdaterad
Publicerad

Numera kostar ett telefonsamtal med läkare 200 kronor. Region Skåne har förtydligat reglerna för när patienter ska betala men Läkarförbundet tycker fortfarande att det är otydligt – och att avgiften är lätt att runda.

Vid årsskiftet införde Region Skåne att alla vårdkontakter på distans, som kan likställas med ett fysiskt besök, ska kosta lika mycket. I dagsläget 200 kronor.

Men definitionen för när en patientkontakt ska kosta pengar och inte, var så otydlig att läkare i regionen slog bakut och tjänstemännen tvingades skriva om kriterierna.

Bara bokade samtal avgiftsbeläggs

I de nu omskrivna kriterierna står det:

”Distansbesök som ”ersätter fysiska besök” kostar 200 kronor, från 1 januari gäller det även vissa telefonsamtal, videosamtal och chatt i realtid.

Kontakten ska innehållsmässigt och tidsmässigt motsvara ett fysiskt besök, omfatta en medicinsk bedömning och beslut om eventuellt behandling. Tiden ska vara bokad i förväg”

Och just formuleringen, ”tiden ska vara bokad i förväg” gör enligt Olof Lindqvist, läkare på en vårdcentral i Malmö och ledamot i Läkarförbundet, att otydligheten i vad som ska kosta pengar eller inte består.

– Vissa kvalificerade patientkontakter får ingen avgift, medan andra samtal, med samma innehåll kostar 200 kronor, säger Olof Lindqvist.

I videoklippet hör du Olof Lindqvist från Läkarförbundet resonera om hur patienter kommer att kunna kringgå patientavgiften.

Telefonsamtal ska ha samma kvalitet som besök

Region Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom medger att de första kriterierna borde ha varit tydligare och att de kanske behöver ses över ytterligare, men vidhåller att en telefonkontakt kan vara precis lika värdefull som en fysiskt besök.

– Det är viktigt att vi kan erbjuda vårdsamtal på distans, men kvaliteten ska vara den samma som vid ett fysiskt besök och då ska det vara samma avgift, säger Pia Lundbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.