Påven träffade kungaparet

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan den ekumeniska gudstjänsten i Lunds domkyrka på måndagseftermiddagen träffade påve Franciskus kung Carl XIV Gustaf och drottning Silvia.

Folksamlingen utanför Kungahuset där påven och kungaparet möttes innan gudstjänsten bröt ut i allsång när påve Franciskus klev ut ur sin bil och sedan återigen när han och kungaparet promenerade till domkyrkan.

Påven tog sig under promenaden tid att skaka hand med dem som stod och väntade på att få se en skymt av honom, och välsignade även ett par av de yngre åskådarna.

Påven besöker Sverige

Gemensam gudstjänst

I domkyrkan i Lund är även utrikesminister Margot Wallström och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke med, liksom landshövdingar, statssekreterare, ambassadörer och kommunalråd.

Här finns också representanter för islam, judendomen och buddhismen, plus ett stort antal präster, munkar och nunnor – och företrädare på hög nivå från Lutherska världsförbundet, Svenska kyrkan och katolska kyrkan.

Den gemensamma gudstjänsten för katoliker och protestanter följer en speciellt utarbetad liturgi och tanken är att uttrycka tacksamhet för det som förenar, men också att erkänna den skada som kyrkosplittringen har vållat.

10.000 församlade

Från domkyrkan åker påven sedan vidare till Malmö arena för att delta i ett event med mer än 10.000 deltagare som pågår ända fram till 18-tiden.

Där uppträder bland andra Malena Ernman, Cirkus Cirkör och olika körer, innan påven anländer tillsammans med Lutherska världsförbundets ordförande, biskop Munib Younan, och generalsekreteraren Martin Junge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Sverige

Mer i ämnet