Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad resenärerna Pranto, Bertil Karlsson och Elisa Kankaala säger om de inställda tågen mellan Malmö och Lund. Foto: SVT

Pendlarkaoset uteblev när tågen ställdes in

Uppdaterad
Publicerad

Fredag var den första morgonen med inställda tåg mellan Malmö och Lund. Det befarade kaoset uteblev, men på måndag kan det bli värre när det är dags för tågstopp norr om Helsingborg också.

Mats Ohlssons mobil ringer hela tiden. Han är chef för pågatågstrafiken hos Skånetrafiken och har varit uppe sedan fyra i morse för att följa hur det går.

– Jag har pratat med både bussförare och resenärer och alla verkar tycka att det funkar. Vi märker också att det är färre resenärer, så många har följt uppmaningen att jobba hemifrån, säger han.

Svårt hitta bussar

Tågtrafiken mellan Malmö och Lund är inställd fram till och med 1 oktober, alltså en dryg vecka. Under den tiden ska bussar täcka upp och att hitta dem har inte varit det lättaste.

– Vi har räknat med att det behövs 170 bussar, det är lika många som rullar i hela Malmös lokaltrafik på en dag. Vi har lånat in bussar från Kiruna i norr till Skåne i söder och fått ihop 120 stycken, säger Mats Ohlsson.

– På måndag kommer ytterligare tio bussar och förare från Baltikum.

Nytt stopp på måndag

På måndag startar också nästa tågstopp. Då stängs också tågtrafiken mellan Ängelholm och Helsingborg ända fram till 3 december.

– Vi hoppas att resenärerna ska ha fortsatt tålamod. Det kommer att bli väldigt bra när allt är klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.