Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Ohlsson på Skånetrafiken ger sina bästa tips om hur resenärerna ska klara tågstoppet mellan Lund och Malmö 22 september – 1 oktober. Foto: SVT och TT

Så planerar du för tågstoppet mellan Malmö och Lund

Uppdaterad
Publicerad

I tio dagar går inga tåg mellan Malmö och Lund. 22 september – 1 oktober stängs järnvägen av för att koppla in det nya fyrspåret. Skånetrafiken uppmanar nu alla att vara ute i god tid och planera sitt resande.

– Kan du jobba hemifrån de här dagarna, gör det. Så att vi kan lämna plats åt de som verkligen behöver åka, säger Mats Ohlsson på Skånetrafiken.

Efter en sommar med en hel del tågstrul i södra Sverige är det nog många som längtar efter en fungerande spårtrafik. Men det dröjer lite till innan allt går som på räls genom Skåne. På fredag inleds en tiodagarsperiod helt utan tåg mellan Malmö och Lund.

Bättre punktlighet från december

Dessutom väntar ett omfattande arbete mellan Helsingborg och Ängelholm som tar en större del av hösten.

– När det här är klart kommer det att bli mycket bättre punktlighet i hela systemet. Sträckan Malmö – Lund har varit en flaskhals i många år, vilket har spritt sig ut i det övriga järnvägsnätet, säger Mats Ohlsson, tf pågatågchef.

Bussar från Baltikum

Under nästa vecka behövs 170 ersättningsbussar till de berörda sträckorna, och Skånetrafiken har fått ta hjälp av grannländerna för att täcka behovet.

– Det är stor brist på bussförare i Sverige. Och vi har fått rekvirera bussar från Norge, Danmark och även Baltikum. Men vi har fått ihop 95 procent av behovet hittills, så det ser hoppfullt ut, säger Mats Ohlsson.

Skånetrafiken vädjar till trafikanterna om tålamod under den aktuella perioden. Framförallt i rusningstid kan det bli trångt och långa väntetider för att få resa med buss.

Hör Mats Ohlson dela med sig av tips om hur resenärerna ska hantera tågstoppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.