Gull-Britt Paulsson är 88 år och får hjälp av Fixar-hanna med att sätta upp julpyntet. Foto: Julia Maric

Gull-Britt får hjälp av Fixar-Hanna med julpyntet

Publicerad

Att julpynta kan tyckas som en självklarhet för många. Men inte för 88-årige Gull-Britt Paulsson i Skivarp. Därför har hon anlitat Fixar-Hanna som hjälper pensionärer i Skurups kommun med julpyntet.

– Hon har hängt upp gardiner, både i köket och i sängkammaren. Nu ska hon ta ner mina julsaker och sen ska vi pynta lite grann, berättar pensionären Gull-Britt Paulsson.

Hon får hjälp av Hanna Bergkvist som fixar till det hemma hos äldre och funktionshindrade i Skurups kommun. Behöver det bytas en glödlampa eller om nya gardiner ska hängas upp är Fixar-Hanna gärna behjälplig.

– Det är jättehärligt att hjälpa andra med det som betyder någonting för dem men framför allt att kunna underlätta, berättar Hanna Bergkvist.

Hanna Bergkvist hjälper Gull-Britt Paulsson att julpynta. Foto: Julia Maric

Fixartjänsten är kostnadsfri och nu i adventstider sätts det upp mycket julgardiner och hämtas julsaker från vindar och källare.

Vad betyder det för dig att Hanna är här och hjälper dig?

– Jättemycket. Jag är så glad för henne och hon har blivit som en kompis, säger Gull-Britt Paulsson. Hanna intygar och berättar att hon har fått god kontakt med många av de Skurupspensionärer som anlitar henne.

– Det är ett väldigt socialt jobb och vi pratar samtidigt som vi pyntar och håller på. Jag hinner få en fin relation med alla, säger Hanna Bergkvist.

Viktigt med jultraditioner

Hanna Bergkvist berättar också att för många av de pensionärer hon träffar betyder jultraditionerna mycket och det är viktigt för dem att plocka fram alla de julsaker de haft genom åren.

– Jag har haft många av sakerna sedan jag gifte mig 1953. Jag har alltid haft dem så det är tradition att ta fram sakerna, säger Gull-Britt Paulsson.

Slutligen är det bara den lilla julgranen som Fixar-Hanna ska sätta upp åt Gull-Britt innan det snart är dags att åka vidare till nästa pensionär i Skurup som behöver hjälp.

– Ja, det blir ingen jul utan gran, avslutar Gull-Britt Paulsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.