Foto: Johanna Runesson/SVT Design

Personer som skadar sig själva ska få bättre hjälp

Publicerad

Genom chat eller mejl ska skåningar med självskadebeteende och deras anhöriga få bättre stöd. Det har Region Skåne beslutat.

– Detta är den första specialiserade chatten på området självskadebeteende i Sverige. Äntligen kan vi på ett enkelt och tillgängligt sätt ge ett medmänskligt stöd för personer som behöver det. Vi tror att vi kan hjälpa tusentals personer genom detta, säger Conny Allaskog på föreningen SHEDO, som arbetar med självskadebeteende.

Får pengar för att utveckla hjälpen

På fredagen tog hälso och- sjukvårdsnämnden beslut att fördjupa samarbetet med organisationen SHEDO, genom ett idéburet offentligt partnerskap. Föreningen får nu drygt fyra miljoner under fyra år föra att arbeta med självskadebeteende.

– Det ger oss förutsättningar att fortsätta utvecklas inom området självskadebeteende och det ger framförallt en trygghet för det stödarbete som vi kan erbjuda drabbade personer och deras anhöriga, säger Conny Allaskog.

Ska ge stöd och utbildning

Överenskommelsen innebär att SHEDO ska ansvara för stöd till personer med självskadebeteende och deras anhöriga genom en chat och jourmail. Man ska också stötta yrkesgrupper som möter personer med självskadebeteende genom utbildningsinsatser och material.

– Forskning visar att många yrkesverksamma tycker att det är svårt att möta personer med självskadebeteende och där kommer vi in i bilden, säger Conny Allaskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.